България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да започнем деня си здравословно?

Топла вода с лимон, енергийни шейкове и спорт, препоръча Албена Тонкин

16.09.2016 | 09:54 Редактор: Ирина Георгиева
Как да започнем деня си здравословно?

Топла вода с лимон - сигурният начин, с който човек може да се тонизира сутрин. Това заяви специалистът по здравословно хранене Албена Тонкин в България сутрин.

По думите й към някоя салата или по-енергиен шейк може да се добавят чия семена, конопени семена, конопен протеин.

Има и различни тонизиращи чайове, добави експертът.

"Сутрин е хубаво малко да подишаме с корема, да се успокоим, да посрещнем деня с усмивка", препоръча Тонкин.

През деня, ако човек яде риба или пържола е добре да има голяма салата, така че да се осигури кислород за тялото, посъветва още тя.

Албена Тонкин подчерта, че спортът е важна част, за да бъде здрав човек.

"Не е нужно да се ходи всеки ден във фитнеса по час и половина, а е достатъчно човек да излезе да се разходки за 10 минути - като излезеш пет пъти ще направиш 5 км и ще се раздвижиш, да качиш стълбите вместо асансьора - пак е някакво движение в цялото ежедневие. Човек може да приключи и деня с леки обиколки", посочи тя.

В студиото на Симеон Белев и Лора Инджова, експертът по здравословно хранене демонстрира и как да си направим смути с бадемово мляко, банан, чия семена и конопено семе.

Тя обясни, че е хубаво соковете да се пият, когато се прави пречистване на тялото. Тогава може да се сложи спанак или нещо зелено, за да стане изчистването. Докато смутитата са по-хранителни - при тях има повече фибри и засищат повече.

"За регулярното ядене, най-хубаво е да се включи смути като в него има или някакви семена, или някакви супер храни, кокосово масло, или да има нещо зелено - броколи, спанак", обясни Тонкин.