България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съпричастни сме във Facebook... А в живота?

Нова мода заля социалната мрежа в знак на съпричастност към жените с рак на гърдата. "За" и "против" новия феномен говориха Мария Касимова-Моасе и Жюстин Томс

13.09.2016 | 11:39 Редактор: Мария Аладжова
Съпричастни сме във Facebook... А в живота?

През последните дни във Facebook се появиха маса черно-бели профилни снимки с описание "Приемам предизвикателството!". След началото на новия феномен в социалните мрежи редица хора се питаха какво всъщност е това и каква е причината да тръгне тази вълна. Не след дълго стана ясно, че всъщност това е кауза в подкрепа на жените с рак на гърдата и своебразно напомняне на дамската част от населението да не забравя да се преглежда редовно.

Сред тези, които представиха неодобрителен прочит на новата мода е журналистът Мария Касимова-Моасе. Според нея новопоявилата се кауза в социалната мрежа не е най-удачният начин наистина да покажеш съпричастност с онкоболните хора:

"Провокирана бях още от много лични мои подбуди. Винаги тази тема доста много ме е вълнувала. Много вярвам, че като граждани, като съвременни хора, ние трябва да знаем какво правим и да знаем какви са последствията от нашите действия", сподели Моасе в "България сутрин".

По темата говори и експертът в областта на онлайн медиите Жюстин Томс: "Съгласна съм, че това, че ще си смениш снимката няма да облекчи положението на никого, но според мен дори само фактът, че това се говори в обществото, ще накара много жени да отидат на превантивен преглед и ще има шанс поне част от тях да бъдат излекувани предварително", посочи тя.

Вижте пълния разговор във видеото: