България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ново писмо срещу Ирина Бокова, кандидатурата ѝ била "оскърбителна"

Темата коментираха Петър Бояджиев - президент на “Българска европамет“, и проф. Динко Динков, експерт по международни отношения

08.09.2016 | 11:00 Редактор: Мария Аладжова
Ново писмо срещу Ирина Бокова, кандидатурата ѝ била

Интелектуалци се обърнаха в Съвета за сигурност на ООН с ново писмо срещу кандидатурата на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН. То е пристигнало на 6 септември и е подписано от депутата от ГЕРБ Методи Андреев и още няколко души. 

"Обявената подкрепа на 57 самоназначили се глашатаи на българския “народ” е оскърбителна за повечето граждани на България, които никога не са подкрепяли номинацията на Ирина Бокова", се чете в писмото.

Темата коментираха Петър Бояджиев - президент на “Българска европамет“, и проф. Динко Динков, който е експерт по международни отношения.

"Ирина Бокова беше най-безпреспективният кандидат. Тя беше кандидатирана като кандидат на Русия, а не на България. Нейният цял професионален път го доказва", коментира Петър Бояджиев в "България сутрин".

По думите му отначало Бокова е била подкрепяна от интелектуалци във Франция, които днес обаче са ѝ обърнали гръб, защото "са отвратени от начина, по който тя е управлявала ЮНЕСКО".

Проф. Динко Динков обаче не се съгласи с тази теза. Той е сред хората, които са подписали писмото в подкрепа на българския кандидат за начело на ООН.

"Още преди три години започна обсъждане на въпроса за бъдещ генерален секретар. Досега в тази система не е имало и не е избиран за Генерален секретар на ООН човек от групата на Източноевропейските държави. Ирина Бокова се очерта като единственият възможен кандидат от България - друг кандидат няма шанс. От тези съображения подписах това писмо", обоснова се експертът.

Чуйте целия разговор във видеото:

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ilko_Iliev
преди 7 години
А това са опорните точки, за които плаща Кристалина, както стана известно... Сигнализирай за неуместен коментар