България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екскурзии срещу лекарства: Нова схема при джипитата

Общопрактикуващи лекари изписват определени медикаменти, за да получават облаги

08.08.2016 | 09:00 Редактор: Мария Аладжова
Екскурзии срещу лекарства: Нова схема при джипитата

Неформална договорка между общопрактикуващи лекари и фармацевтични компании стана публично достояние, след като пациентска организация показа брошура, в която се предлагат екскурзии срещу определен брой изписани медикаменти.

"Брошурата е снимана в кабинета на общопрактикуващ лекар във Варна, изпратена от наш дългогодишен представител", коментира в "България сутрин" Пенка Георгиева, която е председател на пациентската организация "Заедно с теб".

В конкретния случай става въпрос за лекарства, изписвани на пациентите с хипертония или диабет. Някои от тези медикаменти частично се поемат от Здравната каса, посочи Георгиева.

За да бъде събран достатъчният брой продадени опаковки, "се започва една заманя на медикамента, неоправдана и без да е необходима за пациента", посочи Георгиева.

Сред предлаганите екскурзии има винени турове в Италия и пътуване до Камчатка, като последното се търгува срещу 6000 продадени опаковки от лекарството.

"Това са хиляди опаковки. Самите медицински представители се оплакват, че трябва да работят и събота, и неделя, за да броят въпросните амбулаторни листа, за да може да замине джипито на екскурзия", разказа още Пенка Георгиева.

По думите ѝ договорки от подобен род между лекарите и фармацевтите не са рядкост.

Тя обаче подчерта, че пациентската организация, която оглавява, е загрижена за лекарското съсловие и изпитва уважение с оглед на работата, която вършат медиците.

"Държавата трябва да застане на своето място и да направи нужните регулативни промени и наказания, за да има контрол", заяви тя.

Чуйте целия разговор във видеото: