България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спират от продажба лекарство за онкоболни без аналог

Султанка Петрова от ПФ с писмо до здравния министър: Как ще бъдат удовлетворени хората, които имат нужда от лечение?

26.07.2016 | 09:03 Редактор: Луиза Божинова
Спират от продажба лекарство за онкоболни без аналог

Спират от продажба едно от важните лекарства за онкоболни в България, което няма аналог. За това сигнализира д-р Султанка Петрова от Патриотичния фронт (ПФ), която изпрати писмо до здравния министър Петър Москов.

"След като получих сигнал, че на пазара се изтегля фирмата, която предлага този продукт (дакарбазин), за мен беше важно да задам въпроса на министъра на здравеопазването: Как и по какъв начин ще бъдат удовлетворени хората, които имат нужда от лечение, след като този продукт вече няма да бъде на българския пазар?", заяви в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR Султанка Петрова. "Зададох този въпрос, защото разбрах, че няма друг медикамент, който би могъл да го замести. Дакарбазинът се използва индивидуално, за химиотерапевтични схеми. Много хора в България го използват за тяхното лечение", обясни тя в ефир.

"Държавата би могла да информира своите граждани, че има проблем с това лекарство. И второто нещо - да ги насочи вместо него да използват друго лекарство, а ако няма такава възможност, министърът извънредно да внесе лекарство за българските потребители", каза д-р Стойчо Кацаров.

"Понякога хората са принудени да купуват лекарства от съседни нам държави. Крайно време е Министерството на здравеопазването да предприеме такава политика, която да започне да се доближава до тази на Европейския съюз", настоя д-р Султанка Петрова.

Елена Банова от фондация "Неогоенезис", която е и автор на книгата "Ракът ме целуна", също се включи в ефир.

"Това е перманентната болест на българската онкология - буквално няма месец, в който да не липсва лекарство. Спирането на дакарбазина може да доведе до тежки драми и трагедии. Будещо недоумение на ситуацията да няма аналог на дакарбазина, а в света са създадени аналози, само доказва, че Министерството на здравето продължава с тази безотговорност към онкопациентите", обясни Банова.

По думите й хората ги очакват две неща - да се затворят вкъщи и да започне т. нар "угасване" или да отидат там, където ги лъжат.

"Липсва елементарна система за информираност и успокояване на онкопациентите. Ние нямаме национален консултант по химиотерапия", категорична е Банова. "Министерство на здравеопазването не си прави труда да направи елементарната система за информираност, за предлагане на алтернатива."

"Българските граждани трябва да бъдат информирани за всичко, което се случва в здравеопазването. Ние трябва да знаем по какъв начин, как, къде да потърсим помощ, да знаем кое е по-доброто за нас", каза още д-р Петрова.

Цялото интервю вижте във видеото: