България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Детство без сълзи" разказва историите на изоставени българчета

Авторът на книгата Александър Миланов гостува в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

05.08.2016 | 09:48 Редактор: Тодор Петров

Книгата "Детство без сълзи", която разказва историите на изоставени българчета, бе преиздадена. С второто издание се появява и аудиодиск с гласовете на Орлин Павлов, Калин Врачански, Белослава и Драгомир Симеонов. 

Авторът на книгата Александър Миланов гостува в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, където разказа повече за творбата си и инициативата за по-добро бъдеще на осиротелите деца. 

"В първата част на книгата разказваме историята на дете от социален дом. Тези истории не са авторска измислица. Много трудно ми беше да убедя моите приятели, че трябва да разкажем техните истории. Във втората част става дума за деца от приемни семейства, а в третата са историите на млади хора в поправителни училища", обясни Александър Миланов.

Според него държавата не може да бъде родител, колкото и да се опитва и е ангажимент на всички нас да закриляме децата. "Не си представям да правим геройства, а да сигнализираме, когато знаем за деца в риск. По-висшата ни мисия е да спасим детски живот, като станем приемни родители", уточни авторът на книгата.

Гостът в Сутрешния блок не одобрява хората, които работят в домовете, ниското заплащане там и отношението към децата. Той сподели, че трябва да се инвестира в подготовката на възпитателите. 

Александър Миланов призна, че му се иска държавата да запомни, че децата са нейн ангажимент. 

"След навършването на пълнолетие оставаш напълно сам. Последният жест към децата от домовете е балът при президента. След това трябва да се оправят сами в живота. Трябва да направим всичко възможно децата да не стоят в домове или приемни семейства. Крайно време е да помислим за цялостна политика за детето и семейството", каза още авторът на книгата.