fallback

Разболява ли суровоядството и превърна ли се веганството в мода?

Веган блогърът Георги Челебиев и доц. Дамяна Попова коментират пред Bulgaria ON AIR

12.07.2016 | 08:08 Автор: Луиза Божинова

Избрах да съм веган по изцяло етични причини. Не съм съгласен с това да се използват животни за мляко и яйца, те страдат. В България съвсем свободно се разпространяват документите, с които се регулира как се извършват убийствата на животните. Аз не съм се съветвал доктор, има толкова много информация в интернет, но трябва да се търсят правилни източници.

Това разказва веган блогърът Георги Челебиев в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR. Той е веган от 6-7 години, твърди, че никога не е бил по-здрав. По думите му хората наистина трябва да се поинтересуват за опазването на източниците на важните нутриенти.

"Вегетарианството е най-обобщаващото понятие на един алтернативен модел на хранене, при който се употребява само растителна храна. Веганството е най-ограничителната част от този модел, в който се приема само растителна храна. Има и по-разширени модели на хранене, които прилагат приемането на млечни продукти. А суровоядството е употреба на сурова храна, но това не значи само растителна", обясни в ефир доцент Дамяна Попова.

Челебиев обаче не счита, че веганството е част от вегетарианството, защото се отхвърлят тотално всякакви животински продукти - яйца, мляко, сирене.

"Като всяка една диета има рискове и човек трябва да се подготви добре за това какво трябва да яде, откъде идват важни неща като магнезий, цинк, калций, за да се храни пълноценно", каза той.

Според доц. Попова, ако се вкарват такива модели на хранене, то трябва да има показания за това. "Лекарите съветваме понякога да се преминава към такъв тип на хранене, обичайно под формата на вегетариански дни, а не постоянно", посочи тя. По думите й има здравни проблеми, които могат да се подпомогнат при такъв тип хранене.

"Има доста голям проблем с животинските белтъчини, който се игнорира. Те намаляват абсорбирането на калций, затова има епидемии от остеопороза във всички държави, където животинските продукти доминират в диетата", твърди Челебиев.

И двамата са на мнение, че веганството е абсолютно противопоказно за децата.

"Това не е модел за хранене в детската и подрастваща възраст, когато има растеж и развитие и са необходими всички нутриенти, всички пълноценни белтъци, които идват с едно разнообразно хранене", категорична е доц. Попова. "Може да се развие анемия, недобро костообразуване, може да бъде заложен рахит, дефицити на много важни витамини, кожни проблеми", изброи тя последствията от един подобен тип хранене при деца.

Цялото интервю вижте във видеото:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback