България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

РБ обявяват кандидат-президентската си двойка в началото на август

Вили Лилков за политическите назначения в държавните предприятия и предстоящите президентски избори в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

11.07.2016 | 09:56 Редактор: Мария Аладжова
РБ обявяват кандидат-президентската си двойка в началото на август

Депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Вили Лилков - от Реформаторския блок, и Методи Андреев от ГЕРБ отправиха питане до всички министри взимат ли членове на политическите им кабинети участия в държавни дружества.

"През 2012 година имаше много голям дебат как министри и зам.-министри са участвали в бордове на директори и различни дружества, тогава се промени закона и от тогава министрите и техните заместници нямат право да участват в управлението на държавни търговски дружества, но сега въпорсът е дали членовете на политическите кабиенти на министрите и на министертсвата взимат участия, защото това е скрита форма на участие на политици в управлението и не става толкова въпрос за допълнителни доходи, а за влияние", обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Вили Лилков.

По думите му инициаторите на допитването настояват да бъде приложено конкурсното начало при избора на ръководство на държавните предприятия, което без тази мярка може да бъде партийно кадрувано.

"Конкретният повод, поради който внесохме този въпрос към министрите е изборът на ръководството на КЗК. Дадените политически сили имаха персонално политически предложения, имаше само една кандидатура, която ние от РБ подкрепихме - висок експерт с невероятен опит, човек с много знания. Интересното беше, че той получи най-малко гласове. Влязоха в КЗК хора, които в дипломите им прочетохме, че имат троийки и четворки в защитата на дипломните им работи, което говори за качеството на назначенията", поясни той.

Що се отнася до предстоящите президентски избори Лилков заяви, че най-вероятно кандидатурата ще бъде обявена в края на юли - началото на август и ще бъде предложена от гражданския съвет на РБ, но отказа да назове имена.