България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП ще наложи свой кандидат за президент на останалите леви партии

Иво Инджов от Института за модерна политика и политологът Димитър Ганев с коментар по темата пред Bulgaria ON AIR

06.07.2016 | 08:17 Редактор: Тодор Петров
БСП ще наложи свой кандидат за президент на останалите леви партии

"Ако се стигне до обща лява номинация, тя ще бъде наложена от БСП на партньорите. Другите леви партии нямат алтернатива сами да издигнат своя кандидатура", заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политологът Димитър Ганев в контекста на резултатите от референдума в БСП, на който активистите гласуваха за коалиция на предстоящите президентски избори.

Той изтъкна тласъка в БСП след смяната на Михаил Миков с новия лидер Корнелия Нинова, на базата на който социалистите не могат  да приемат президентска кандидатура от АБВ. 

"Основната цел на Георги Първанов и Ивайло Калфин в едно такова обединение е да имат някакъв тип лидерска позиция. Има натрупано напрежение. Първанов и Калфин са възприемани като предатели. Изключвам подкрепа за двамата, както и за Татяна Дончева. БСП ще търси кандидат от своите редици", обясни политологът.

Иво Инджов от Института за модерна политика очаква разминаване, тъй като според него АБВ натиска и за центристки сили, които да влязат в евентуална коалиция.

"Невинаги обединението носи добър резултат. Важното е, че в лявото липсва гражданска и политическа енергия за промяна. Важно е дали ще успеят да мобилизират избирателите си. Левицата вече много изостава с времето, тепърва трябва да прави обединение, да се прави стратегия и кампания", коментира Инджов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Димитър Ганев преговорите в лявото пространство няма да свършат до 31 юли, а ГЕРБ опитва да скъси кампанията. 

"ГЕРБ разполага с най-силната структура и обществена подкрепа два пъти по-силна от тази на БСП. В рамките на месец и половина ще мобилизират структурите да работят на пълни обороти. Съкращаването на кампанията е в полза на големите партии", добави той.