България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП има два пътя за президентските избори - да изолира АБВ или да преглътне егото си

Обявяваме нашия кандидат на 30 юли, няма да е Корнелия Нинова, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Калоян Паргов

05.07.2016 | 08:14 Редактор: Тодор Петров
БСП има два пътя за президентските избори - да изолира АБВ или да преглътне егото си

В БСП се проведе вътрешен референдум за евентуална бъдеща коалиция за президентските избори. Днес социалистите трябва официално да обявят дали ще се явят самостоятелно или в коалиция на изборите.

"Имаме висок процент на участие в референдума, това показва готовност за президентските избори. Ще се водят активни разговори с фигури, които да бъдат издигнати за президент и вицепрезидент. Основата е коалцията БСП Лява България, която трябва да стане коалиция плюс. БСП има два пътя - да изолира АБВ или преглъщайки своето его, да се търсят допирните точки в битката за управлението на страната."

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR  председателят на ГС на БСП в София Калоян Паргов. Той уточни, че ако има сближаване с АБВ, трябва да се търси надпартийна фигура.  

Според Паргов формулата може да бъде широка лява партийна коалиция или инициативен комитет, в който влизат "n" на брой партии и организации.

"План максимум е на 30 юли на Бузлуджа да обявим тази кандидатура. Корнелия Нинова не би трябвало да е кандидат за президент, защото като лидер на партията вече има други фунцкии. Огромният проблем на БСП е, че в горещата фаза нещо се случва и резултатът пада", каза още  членът на Изпълнителното бюро на БСП

Калоян Паргов изрази мнение, че на предстоящите президентски избори ще има две основни кандидатури, излъчени от ГЕРБ или БСП. Всяка партия ще опита да се преконфигурира, защото за повечето партии това ще е тест, доколко получават доверие, с оглед предстоящите предсрочни избори, стана ясно още от думите на госта на Bulgaria ON AIR.

"Има мълчание за предстоящия президентски вот, което отдавам на умора на обществото от избори. В страната има нестабилност, има нужда от успокояване. Най-важно е политическите партии да бъдат по-активни в процеса на диалог и преразпределение на баланса в ЕС. Да не останем отново в задното купе на влака", коментира Калоян Паргов и определи мандата на президента Росен Плевнелиев като "провал за България".