БСП обвини ГЕРБ в безотговорна политика и призова за предсрочни избори

Като основен мотив левицата посочи скандала с АЕЦ "Белене" и наложената глоба от 550 млн. лева

17.06.2016 | 13:45 Редактор: Тодор Петров
БСП обвини ГЕРБ в безотговорна политика и призова за предсрочни избори

БСП обвини правителството на ГЕРБ в недалновидна и безотговорна политика и призова за предсрочни избори. Причината е решението на арбитражния съд, с което България бе задължена да плати 550 милиона евро на руската компания "Атомстройекспорт“ за произведеното оборудване за проекта АЕЦ "Белене", съобщи БНР. Депутатът от левицата Таско Ерменков заяви в Народното събрание:

"Днес всички, които бяха съпричастни към необоснованото от каквито и да било икономически или технологични причини решение за прекратяване на проекта за строителството на АЕЦ "Белене" през 2011 година, би трябвало да бъдат задължени да заплатят този огромен дълг, но те естествено няма да го направят. Ще ни плашат с руска зависимост, ще търсят корупционни практики там, където нито съд, нито прокуратура ги намират, но каквото и да говорят, истината е само една и звучи така: "Бойко Борисов заедно с ГЕРБ и присъдружните им партии, освен че загробиха българите с 18 милиарда заем ни ощастливиха и с удовлетворен от арбитража иск за над един милиард лева."

В отговор Делян Добрев от ГЕРБ припомни събитията около проекта АЕЦ "Белене" през 2008 година:

"Изпълнителният директор на тройната коалиция предупреждава министъра на тройната коалиция, че това е провал, че това ще съсипе държавата и това ще поведе държавата към дъното и знаете ли какво правеше тогавашният министър на енергетиката, 20 дни по-късно внася решение на МС, с което от държавния бюджет вади триста милиона лева, за да ги даде на БЕХ, за да платят същите тези пари, които не е трябвало да бъдат плащани. Ако 300 милиона лева не бяха платени, днес нямаше да имаме арбитраж, въпреки че сте знаели, че няма стратегически инвеститор, въпреки, че сте знаели, че този проект не може да бъде финансиран от страна нито на НЕК, нито на България. Вие сте превели аванс и с това сте обрекли държавата да плаща парите, които плати в следващите няколко години."