Руска компания осъди България заради АЕЦ "Белене"

НЕК трябва да плати 550 млн. евро или половината от поисканата сума

16.06.2016 | 14:10 Редактор: Тодор Петров
Руска компания осъди България заради АЕЦ

Руската компания "Атомстройекспорт" осъди България заради АЕЦ "Белене". Арбитражният съд в Париж реши Националната електрическа компания да заплати 550 млн. евро или половината от поисканата сума. Предмет на търговския спор беше поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Сега срещу сумата България ще получи цялото оборудване, предвидено за площадкатана тази стойност.

"Арбитражът е уважил иска само за това, което НЕК през 2004 г. е поръчала. Арбитражът отхвърля всички останали искове, които са свързани с исканията на ответната страна - по отношение на ескалация, на разходи за глоби и неустойки. Това решение може да бъде определено като логично. Съгласете се, че е логично да си платиш това, което си поръчал", заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

"Сега ще питаме пак Европейската комисия какво да правим пак с този реактор - да го строим ли, защото вече ще имаме един укомплектован реактор или заедно с руската фирма да го продадем на трета страна. Ние не можем да продаваме сами без производителя. Този арбитраж казва НЕК и "Атомстройекспорт" да седнат и да се разберат", коментира по темата премиерът Бойко Борисов.