Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

България бележи ръст в икономиката за първото тримесечие от годината

Резултатите са добри, но все още има много предизвикателства пред бизнеса, заяви пред Bulgaria ON AIR Николай Ценков

15.06.2016 | 21:13 Редактор: Мария Аладжова
България бележи ръст в икономиката за първото тримесечие от годината

"По данни на Евростат, за първото тимесечие България бележи ръст от 0,7 % което ни нарежда в топ 10 по икономически растеж в Европа."

Това каза в предаването "Денят ON AIR" Нколай Ценков, председател на Съвета на директорите на Национална компания индустриални зони.

Той говори за индустриалните зони и проблемите пред бизнеса. 

"В момента няма легална дефиниция за това какво е индустриална зона. В тази връзка "Национална компания Индустриални зони" положи усилия и разработи стратегия за тяхното развитие", заяви той.

Според него въпреки че показателите за първото тримесечие са добри, условията при които работи бизнеса все още не са на желаното ниво.

"Всички знаем, че бизнесът идентифицира като сериозен проблем липсата на квалифицирани кадри. Държавата предлага насърчителна мярка финансова помощ за обучение. Условията обаче са такива, че само еди единствен инвеститор се е възпозлвал от тази мярка", обясни той.

По думите му в случаи на инвестиции за обучение държавата може да възвърне 10% от вложеното на компанията. Бюджетът, който е оптреден за целта е 8 млн., което по мнението на Ценков е недостатъчно.

Запитан какви мерки трябва да бъдат предприети, за подобряване на работата в сектора, той отговори: "Ако държавата иска да изкара бизнеса на светло, нека и тя изкара и своя бизнес на светло. Да вземем за пример търговските дружества с държавно участие. Те са няколкостотин, едва 20% от тях са на печалба. Няма единен регистър, държавата реално не знае с какви пари разполага в тези дружества, не знае за своите активи, няма единен орган, който да следи тяхното развитие и няма приоритетни отрасли."