България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ограничава ли гражданските права Антитерористичният закон?

Срещу българската армия забележки няма, заяви Валентин Радев пред Bulgaria ON AIR

07.07.2016 | 09:08 Редактор: Луиза Божинова
Ограничава ли гражданските права Антитерористичният закон?

Гражданите винаги трябва да се притесняват, че може да им се случи да бъдат репресирани, но какъв е смисълът от тази репресия? Да, ще има ограничаване на правата, но ние сме част от едно голямо общество в Европейската общност и знаем какво стана в Брюксел и Париж, какво стана преди това в Англия и в САЩ. Всички тези държави, които са много по-утвърдени демокрации от нас, са приложили такива мерки, ограничили са правата.

Така народеният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана и сигурност Валентин Радев коментира законопроекта за Антитерористичен закон в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Радев е категоричен, че пряка опасност от тероризъм за България в момента няма. А по отношение на позицията на независимия депутат Велизар Енчев за това, че част от разпоредбите в законопроекта са противоконституционни, Радев каза: "Кое е противоконституционно? Има член 9, който казва какво правят въоръжените сили. От 2007 година има втора алинея, там е написано, че всичко останало се урежда в закон, тоест действията на въоръжените сили. От чл. 70 до чл. 83, това е глава в 5 от Закона на МВР, изземаме полицейски функции и ще ги изпълняват въоръжените сили".

На въпрос дали има вероятност армията да се намеси до такава степен, че присъствието й да стане осезаемо, Валентин Радев подчерта, че срещу българската армия няма почти никакви забележки.

"Армията ще има полицейски функции, ще обискира, ще задържа, ако се налага хора, които се предполага, че могат да бъдат включени в терористичен акт или самите те са инициатори", посочи още той.

"Участваме в мисии не в една-две държави. Те се подготвят за това. Има нюанси обаче, защото тук ще се борят не срещу български граждани, но на наша територия може да имат и българско гражданство тези обозрими терористи. Армията е готова, но в тези нюанси трябва да се внимава. На собствена територия е съвсем друго, едно е да си в Афганистан, обстановката е вражеска, там са малко по-различни тези неща, които се извършват тук - обискиране, снемане на самоличност и т.н", посочи той.

"Комисията в парламента контролира действията на всички, които се занимават и които са натоварени с такива отговорни функции", подчерта Радев.

"Ако имаше по-голямо доверие в МВР, в парламента, в съда, в прокуратурата, тогава съмненията нямаше да бъдат такива", заключи той.

Цялото интервю вижте във видеото: