Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тихомир Стойчев не е оптимист за новия антитерористичен закон

Законодателството няма да доведе до резултати, защото не почива на обективна оценка, заяви експертът по сигурност пред Bulgaria ON AIR

05.07.2016 | 21:27 Редактор: Луиза Божинова
Тихомир Стойчев не е оптимист за новия антитерористичен закон

Винаги съм се притеснявал, когато каквито и да било планове и стратегии се приемат към края на един или друг мандат. Наближават президентските избори. Всички партии се втурнаха да демонстрират политическа активност.

Това каза експертът по сигурност и  бивш директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев в предаването "Денят ON AIR" по повод одобрения днес антитерористичен закон.

"Видяхме, че президентът игнорира много силния инструмент, който има в ръцете си. Има КСНС, но той не го свика преди да отиде да направи изказванията си в Брюксел", подчерта Стойчев в ефир.

По думите му едно подобно законодателство няма да доведе до резултати, защото то "не почива на обективна оценка, на откритост и на един пълноценен обществен диалог".

"Правителството ни трябваше първото тримесечие да направи доклад за състоянието на сигурността. Според мен ги е страх да го направят", категоричен е експертът по сигурност.

"Една от основните ни грешки е, че ние не следваме Стратегията за национална сигурност. Там има разписани национални интереси, 7 приоритета и необходимостта от непрекъснатото усъвършенстване на ключови политики към тях. Това са нещата, с които на първо място не се съобразихме", настоя Стойчев.

"Превенцията, пресичането на престъпленията предполага внедряване вътре на много източници или придобиването на такива от средите, срещу които се работи", каза още бившият шеф на ЦСБОП.

"Външното пространство започна да се разпада особено след Брекзита. Появяват се нови тенденции в европейското пространтство. Трябва да се върнем към укрепване на националната, институционална мощ в страната", заключи Тихомир Стойчев.

Цялото интервю вижте във видеото: