На първо четене бе приет новият антикорупционен закон

11 гласа "за" по време на гласуването в Комисията по правни въпроси

01.06.2016 | 22:32
На първо четене бе приет новият антикорупционен закон

Новият антикорупционен закон бе приет на първо четене в Правната комисия. 11 гласа "за", 2-"против" и 4-"въздържал се ". Закононамерението предполага създаването на общ антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. 

Той комбинира четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

Вносителите на предложението смятат, че по този начин ще се създаде належащата взаимозависимост между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси, отнемането на незаконно придобито имущество и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска. 

В законопланирането се смята, че Бюрото ще се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. Бюрото има клонове в страната, а служителите ще му минават тестове за почтеност и ще бъдат подложени на полиграф. За магистратите се предполага те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС, който да използва софтуерната система и методите на Бюрото, а при установени несъвпадения Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на задълбочена проверка на имущественото състояние. 

Счита се, че законопроектът има предвид измененията в Конституцията от декември 2015 г. За да представи законопроекта, чието пълно наименование е Закон за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, в заседанието на Комисията бе и заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.