Повече правомощия за МВР след приемането на антитерористичния закон

Проектозаконът предвижда изпълнението на допълнителни мерки за сигурност

07.06.2016 | 16:25 Редактор: Мария Аладжова
Повече правомощия за МВР след приемането на антитерористичния закон

Полицията, армията и спецслужбите ще имат още по-големи правомощия и ще могат да предприемат широк кръг превантивни мерки при заплаха от терористично нападение. Това предвижда проект за антитерористичен закон, който МВР публикува за обществено обсъждане. Текстът вече предизвиква сериозни спорове. 

Право да искат обявяването на даден човек за потенциален терорист ще имат двама души в държавата – вътрешният министър и председателят на ДАНС. Дори само “обосновано предположение” ще е достатъчно да ви направи заподозрян за член на терористична организация.

Решението за това дали един човек да бъде поставен под подозрение ще се взима еднолично от председателя на Специализирания наказателен съд или от конкретно оправомощен негов заместник. Службите ще могат да забраняват достъпът ви до интернет, както и да напускате страната, да се срещате с определени хора. Ще може да ви отнемат и личните документи.

В случай на опасност от терористичен акт премиерът ще сформира национален оперативен щаб, който ще се води от вътрешния министър. Военните ще получават полицейски функции и ще могат да проверяват, обискират и задържат. В закона се разрешава в зоната на операциите да се ограничават и отделни права на гражданите. Предвиждат се глоби в размер на до 10 000 лв. при нарушение на разпоредбите на закона.

Повече за новите мерки вижте в репортажа на Ива Григорова: