България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общо 12 нови метростанции до края на 2019 г.

"Месец юли ще бъде месецът на ремонтите в столицата", каза пред Bulgaria ON AIR представителят на "Метрополитен"

05.07.2016 | 07:59
Общо 12 нови метростанции до края на 2019 г.

Месецът ще бъде натоварен с ремонти заради изграждането на третия метролъч. Движещите се около южните квартали ще трябва да проявят голяма доза търпение. От вчера започна нова порция ремонти. Стеснен бе участъкът на бул."Пенчо Славейков", между ул. "Г. Софийски" и ул."Иван Рилски". Стеснението е около 150 м.

По думите на представителя на "Метрополитен" Ангел Джоргов реорганизацията на движението ще продължи още 2 години. "За период от 2 години ше бъде това стеснение при тези улици. То е около метър и петдесет. Платното е широко и няма да доведе до допълнително затруднение", обясни Джоргов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

Според него в началото на май месец догодина ще бъде пуснат бул. "Патриарх Евтимий". "Други реорганизации не се предвиждат. Най- тежките сме ги въвели и  на места постепенно се очаква отваряне на улиците", каза представителят на "Метрополитен".

Джоргов каза още, че използват летните месеци за ремонти, тъй като тогава движението в столицата е по- спокойно. "Информация за реорганизация на движението има на сайтовете на Столична община и на Центъра за градска мобилност", обясни Джоргов. Той сподели, че най-късно през втората половина на 2018 г. движението ще бъде възстановено навсякъде. А до края на 2019 г. ще бъде пуснат целият трети лъч на метрото.

"В момента се изграждат 7 метростанции, а до края на годината се очаква да започне изграждането на още 5.Така общо 12 метростанции ще бъдат изградени и пуснати в експлатация до втората половина на 2019 г.", обясниха от "Метрополитен".

Гражданите ще могат да се движат от центъра до кв."Горна баня". А там се предвижда изграждането на ж.п. спирка, която има връзка с влака София- Перник. 

Очаква се повече хора да оставят колите си и да започнат да се движат с метро, което ще улесни движението, както за автомобилите, така и за пешеходците.