България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ева Паунова: Службите за сигурност в ЕС не комуникират помежду си

Коментари на Ева Паунова и Ангел Джамбазки в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

30.06.2016 | 09:18 Редактор: Мария Аладжова
Ева Паунова: Службите за сигурност в ЕС не комуникират помежду си

Поредният атентат, този път в Истанбул, показва, че липсва комуникация между службите за сигурност в Европа. Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR с водещи Ганиела Ангелова и Симеон Белев евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова.

"Не можем в 21. век да комуникираме и отправяме послания по този начин", категорична бе Паунова в коментар за последния атентат в на летище "Ататюрк" в Истанбул.

"Когато се случиха атентатите в Париж и след това в Брюксел, европейските институции се активизираха по някои теми като за обмена на данните на пътници, които седяха на дневен ред много години и имаше държави и мнозинства в Европейския парламент, които блокираха тези политики да продължат напред", каза още тя.

Вразговора се включи пряко от Брюксел и евродепутатът Ангел Джамбазки, който определи случващото се в Турция като гражданска война. Той настоя, че военните конфликти, които се пренасят на Стария континент, трябва да бъдат овладяни с помощта на НАТО, а не самосиндикално от ЕС.

Според него това е повлияло и върху избора на Великобритания да каже "да" на Brexit. "великобритания беше по-скоро духом, отколкото телом в ЕС", каза Джамбазки.

А що се отнася до двегодишния период на преговори, в който страната ще се подготвя за излизане от Съюза, Паунова добави, че е вероятно Великобритания да настоява за преференциални условия. Тя посочи, че е било по-правилно ЕС да преговаря с Камерън не какви ще са условията, ако островната държава остане в Съюза, а какви стъпки ще бъдат предприети, ако UK реши да напусне.