България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Емил Радев: Brexit-a ще се отрази и върху сферата за сигурност!

Трябва много добра работа на специалните служби, за да се предотврати един атентат, добави той

30.06.2016 | 07:47 Редактор: Ирина Георгиева
Емил Радев: Brexit-a ще се отрази и върху сферата за сигурност!

Brexit-a ще има отражения и върху сферата за сигурност. Когато се подпише споразумение и Великобритания излезе окончателно от ЕС, тя ще излезе и от структурата на Европол. Това прогнозира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Великобритания е структурата, която поддаваше редовно информация, свързана с криминалната престъпност, така и с потенциалните терористи. Точно, когато една държава членка със силни специални служби няма да бъде вече част от системата на Европол и няма да поддава директно информация там ще пострада и Европейската сигурност. Колкото по-рано има информация от службите за сигурност и колкото по-рано се обменя информация за потенциални извършители на терористични актове - така само могат да се предотвратят те", обясни Радев.

Според него обаче, когато някой е решил да се самоубие и да извърши терористичен акт, той много трудно може да бъде спрян. По думите му равносметката от атентата на летище "Завентем" в Брюксел и този на летище "Ататюрк" в Истанбул е много тъжна - много загинали и много ранени.

"Въпреки че, ако сравня ситуацията - летище "Завентем" в Брюксел беше с много по-слаба охрана преди атентатите, отколкото летище "Ататюрк" в Истанбул. Може би опасността от атентати в Турция винаги е била по-голяма и заради това и мерките за сигурност на летище "Ататюрк" бяха по-силни. Винаги се е патрулирало с полицаи с автоматично оръжие и т.н.", коментира евродепутатът.

Трябва много добра работа на специалните служби и да има предварителна информация, защото такъв тип атентати много трудно се предотвратяват на място, посочи той. Според него едва ли има някаква конкретна причина за атентатите, но все пак по думите му желанието на терористите е да откажат хората от нормалния им начин на живот и ако се поддадем на този страх и паника, те ще спечелят.

Няколко терористични акта няма да откажат ЕП да гарантира свободите и правата на европейските граждани, подчерта Радев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: