България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Реставрират къщата музей на Христо Смирненски

"Проектът предвижда поставянето на мобилна изложба", разказа пред Bulgaria ON AIR уредникът на къщата

23.06.2016 | 10:10
Реставрират къщата музей на Христо Смирненски

Двуетажният дом се намира на ул.Овче поле в столицата. Още през 20-те години на миналия век, Смирненски се нанася там, заедно със семейството си. Там пише едни от най- емблематичните си произведения. 

Вторият етаж от къщата е престроен малко след 50- години на миналия век. Към днешната обаче къщата музей е празна, защото в зората на демокрацията започва да се руши и през 2004 година е обявена за опасна и я затварят. 

12 години по-късно днес се говори за реставрация на сградата. Уредникът на къщата музей сподели пред зрителите на Bulgaria ON AIR, че проектът за реставрация предвижда 3 функции. Първата от тях ще е мобилна изложба, в която посетителите ще могат да видят цялостното творчество на Смирненски. 

Предвижда се поставянето на екран за мултимедия, на който ще бъдат прожектирани различни документални филми, свързани с българското творчество.
Предлага се едната от залите да бъде преустроена за конференции, семинари и литературни четения.

"Реставрацията включва и изработването на нов художествен проект, който да обхване пролетарския период, защото последното обновяване беше през 1969 година и е време за осъвременяване", разказа още уредникът на къщата.
Соня Кирицова припомни, че семейството на Смирненски се нанася в къщата през 1916 година. Те са бежанци от българските земи в Македония, град Кукуш.