България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Персенски:Не се изисква доплащане, щом сте здравно осигурени

"Новата наредба цели тежките състояния да бъдат лекувани по- адекватно", каза зам.-министърът пред Bulgaria ON AIR

23.06.2016 | 09:27
Д-р Персенски:Не се изисква доплащане, щом сте здравно осигурени

"Напрежение в спешната помощ има само в отделни центрове поради не свършена работа на директорите, които имат задължение да разпределят фонда си на своите служите и лекари", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

По думите му ако някъде се стигне до моменти чиновниците да получават по- големи заплати спрямо други техни колеги, той е готов да разгледа всеки случай по отделно и да вземе мерки.  Зам.-министърът каза, че средствата, които се отделят за всеки център на спешната помощ, трябва да бъдат разпределение именно от директорите.

Относно допълнителния и основен пакет на НЗОК, докторът посочи, че здравната каса в момента работи по един пакет, без значение как се казва той. "Пакетът включва всички медицински дейности, които се заплащат от касата. Поискахме това разделение, за да се прецезира състоянието на пациента по- точно, защото то не е без значение, но това няма да намали обемът медицинската помощ", обясни зам.-министърът.

От разговора стана ясно, че  пакетът се определя от сложността и стадия на заболяването на човека, но това няма да доведе до прекъсване на лечебния процес и няма да се налага доплащане от страна на пациентите. Очаква се така да бъдат правилно изразходвани средствата, заложени в системата. 

"В основния пакет ще попаднат редица групи- деца, бременни и профилактичните прегледи, които и към момента са в този пакет", категоричен е Персенски.

В наредбата е поставена и листата на чакащите, за да може всеки да я вижда. Очаква се това време да е 40-65 дни. 

"Ако всичко, което сме разписали в наредбата, бъде изпълнено, това ще доведе  тежките състояния да бъдат лекувани по- адекватно и в периода на вашето лечение да не се изисква доплащане за това, което ви се полага като здравно осигурен", каза зам.-министърът. 

Относно Фондът за лечение на деца, той сподели, че не смята, че е нужно преструктуриране, а изготвяне на ясен правилник за реда на лечение.