България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Елена Поптодорова: Популизмът на Тръмп стъпва на числа и процеси

Според българския посланик политиката на строителния магнат ще доведе САЩ до сериозни икономически последствия

08.06.2016 | 09:18 Редактор: Мария Аладжова
Елена Поптодорова: Популизмът на Тръмп стъпва на числа и процеси

Какво очаква САЩ, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент наесен? На тази тема разговаря с Ганиела Ангелова и Симеон Белев посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според нея шансовете на строителния магнат да спечели в надпреварата стават все по-големи. Причината - краткосрочните обещания, които Тръмп дава на електората си, твърди Поптодорова.

По мнението ѝ успехът на популизма, проповядван от кандидата на републиканците, се дължи на настроенията сред американците, част от които са загубили вяра в добре осигуреното си материално бъдеще:

"Той не е така опростен, повърхностен популизъм, защото стъпва на реални числа и процеси, които се развиваха наспоследък в САЩ. Тръмп успя да дръпне онези струни на тревога в американското общество, които бележат общественото настроение от 2008 г. насам. Днес вече няма усещане за сигурност у родителите. Правят се допитвания, които проучват нагласите в обществото, които задават въпроса "Смятате ли, че вашите деца ще живеят по-добре от вас?" и преобладаващият отговор е "Не", коментира тя.

По думите на Попйорданова Хилари Клинтън губи определени точки заради това, че е част от статуквото в САЩ. Опонентите ѝ продължават да удрят с факти от мандата на съпруга ѝ Бил Клинтън. Според Поптодорова президентската надпревара навлиза в най-ожесточената си фаза и тепърва предстоят най-разгорещените дебати между двата водещи претенденти за поста.

Посланикът ни в САЩ обаче беше категорична, че предпочитания за България президент на САЩ е именно Клинтън, тъй като тя познава страната ни от първа ръка. 

А що се отнася до изхода от потенциалната победа на Тръмп, Поптодорова подчерта, че такъв избор би довел до тежки икономически последствия за САЩ, заради намеренията на милиардера за данъчни съкращения, които могат да завършат дори със загуба на позициите на долара.

В разговора от Лос Анджелис се включи и Христофор Караджов, професор по журналистика в Калифорнийския държавен университет.

По думите му Клинтън удържа силни позиции в Калифорния, но надпреварата е непредвидима и резултатите могат да се обърнат, както за нея, така и за Тръмп.

Караджов коментира, че според него кандидатът на демократите Бърни Сандърс е гласът за промяна. Що се касае до политиката на Тръмп, журналистът изрази притеснение от настроенията, които магнатът създава около себе си.

"Мисля, че Тръмп е като един Слави Трифонов и създава много енергия сред привържениците си, не непременно добра и позитивна енергия. Мисля, че утвърдените политически сили и лидери на партии имат много голям проблем с такива хора, защото те са до голяма степен непредвидими, те имат усещането за собственото си влияние върху другите, което до някаква степен е интуитивно качество. Аз лично бих предпочел политиката да се извършва от малко по-скучни, сиви, бюрократични хора тип Хилъри Клинтън, Меркел и т.н", коментира още журналистът.