Северна Корея застава зад Доналд Тръмп

"Мъдрият" милиардер могъл да обедини Корейския полуостров

01.06.2016 | 15:53 Редактор: Луиза Божинова
Северна Корея застава зад Доналд Тръмп

Северна Корея подкрепя милиардера Доналд Тръмп и го смята за "мъдър" и "далновиден кандидат за президент" на САЩ

Според редакторски коментар на държавната медия "КНДР Днес” (DPRK Today), съставен от университетския преподавател Хан Йон Мок, Тръмп е определян като човека, който може да обедини Корейския полуостров. В същото време бившата първа дама на САЩ и кандидат на демократите Хилари Клинтън е определена като "тъпа", както и критикувана за "адаптирането на иранския модел към разрешаването ядрените въпроси на Корейския полуостров”.

По-рано този месец кандидат-президентът от Републиканската партия обяви, че би провел преки разговори с диктатора Ким Чен Ун.

"Личното ми мнение е, че "провокаторските” политики на Тръмп имат много позитивни аспекти”, смята Хан Йон Мок, цитиран от "24 часа". .

Той визира изказването на милиардера-политик, че Северна и Южна Корея трябва сами да решат проблемите си без намесата на САЩ. "Южна Корея и Япония трябва да се въоръжат сами, което да намали ролята на САЩ при евентуална агресия от страна на Северна Корея", заяви Тръмп през март. Мнението му беше приветствано от Пхенян.

Скорошно проучване показа, че до този момент Русия беше единствената страна, която на държавно ниво декларира по-голяма подкрепа за Тръмп, отколкото за Клинтън.