Хилари Клинтън след победата в Ню Джърси: Горда съм, че успях!

Опонентът ѝ Бърни Сандърс отказа да приеме загубата от Клинтън

08.06.2016 | 14:00 Редактор: Мария Аладжова
Хилари Клинтън след победата в Ню Джърси: Горда съм, че успях!

Хилари Клинтън обяви, че печели надпреварата за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ.

След победата си на първичните избори в Ню Джърси бившата първа дама заяви пред привържениците си, че това е исторически момент.Клинтън получи 63 процента от гласовете на демократите в Ню Джърси срещу малко над 36 на сто за съпартиеца ѝ Бърни Сандърс.

В Монтана резултатите бяха почти равни. За бившата първа дама гласуваха 48% от участвалите във вота, а 46% подкрепиха Сандърс. Така Хилари Клинтън става първата жена кандидат-президент на САЩ от една от двете водещи партии.

"Заедно успяхме да си осигурим номинацията ан демократическата партия. За пръв път в историята на партията жена е основен кандидат за президент на САЩ. Днес с гордост мога да кажа, че в Америка няма непреодолими бариери и няма твърде високи прагове, които да не могат да бъдат преодолени. Горда съм, че успях", каза тя.

Президентът Барак Обама поздрави Клинтън за спечелената номинация, като обяви, че кампанията ѝ е вдъхновила милиони и е удължила дългогодишната ѝ битка за семействата и децата от средната класа.

Бърни Сандърс отказа да признае загубата от Хилари Клинтън като обеща да остане в борбата за номинацията на Демократическата партия.

"Ще се борим с всички сили за спечелването на първичните избори във Вашингтон, Окръг Колумбия. И след това ще пренесем борбата си за социална, икономическа, расова и екологична справедливост във Филаделфия, където ще се проведе конгреса на Демократическата партия. Все още е рано да се предавам от надпреварата", заяви Сандърс. 

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп също си осигури нужните делегати, след като спечели предварителните избори в Ню Джърси и Монтана.

"За мен е изключителна чест, че успях да получа вашата подкрепа. заедно постигнахме нещо, което никой не вярваше, че е възможно. А ние тепърва започваме. Днес затваряме една глава от историята и започваме нова. Продължаваме напред с нови сили", обяви Тръмп.