България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бунт срещу Фонда за лечение на деца в чужбина!

"Решават съдби, пренасочват парите към наши болници", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Йордан Петров от "Спаси, дари на..."

01.06.2016 | 08:47 Редактор: Тодор Петров
Бунт срещу Фонда за лечение на деца в чужбина!

Днес няколко организации излизат на протест срещу действията и последните решения на Фонда за лечение на деца в чужбина. Йордан Петров от организацията "Спаси, дари на...", коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че проблемите във Фонда са огромни и той изобщо не функционира.

"Умишлено не се завеждат заявления и не се попълва електронният регистър. Сегашният директор проф. Пилософ сам си измисля неща, които ги няма в правилника, това е абсолютно забранено. Причината е децата да не се изпращат на лечение в чужбина, а да се пестят пари и да се пренасочват към нашите болници", обясни Йордан Петров.

Той е категоричен, че щом има експертно решение за определено дете, че то трябва да отиде на лечение в чужбина, значи е така. 

"Думите на Пилософ са, че парите са на Министерството на здравеопазването и те ще решават къде да отидат. Оправдават се, че нещата не били спешни и може да се изчака. Всяко изчакване на болно дете скоро става спешно и струва по-скъпо. Разглеждат 90 деца, одобряват 20, а другите 70 ги отлагат. На някои деца това им струва животът. Имаше такова дете, което не можа да изчака трансплантацията и почина", разказа още Петров в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Той посочи, че мечтата на ръководителите на Фонда за лечение на деца е Общественият съвет да бъде закрит, а обществото да няма никакъв поглед  върху случващото се с парите в него. 

"Директорът казва, "това дете ще го пратим на консилиум". Фондът не е болница, той е финансираща институция, която работи по документи, изготвени от болнични заведения. Това са дни, в които се променят съдбите на децата. Децата трябва да са на първо място за всички", добави възмутено гостът на телевизията.