НПО:Промените във Фонда за лечение на деца са за отклоняване на вниманието

15.07.2014 | 13:36 Редактор: Ирина Георгиева
НПО:Промените във Фонда за лечение на деца са за отклоняване на вниманието

Затруднен и усложнен достъп на деца до финансиране, невъзможност да се финансира лечението на деца, които не могат да чакат изминаване на процедурата по одобрение, нарастване на разходите, опит за въвеждане на лимит при финансирането и липса на прозрачност и предпоставки за корупция. Това са основните притеснения не членовете на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца" във връзка с предложените промени в правилника за дейността и организацията на работата на фонда.Членовете на Обществения съвет заплашиха да го напуснат, ако тези промени бъдат приети. В момента проектът за промени в правилника е подложен на обществено обсъждане, срокът за което изтича през следващата седмица - до 21-ви юли.

Освен, че вече няма да могат да участват във вземането на решения, свързани с лечението на болни деца, според промените общественият съвет ще се раздели на две - една част от него ще е във вид на комисия и ще решава кое дете за колко пари и къде да се лекува и втората част, в която са направителствените организации ще имат задача единствено да набират дарителски средства за работата на Фонда.

„Ако този правилник в този му вид бъде приет, ние, както и колегите от БЧК, ще напуснем този съвет, защото не виждаме как можем да помагаме на децата в тази функция, която се предвижда.“ - заяви Красимира Величкова, дир. на Български дарителски форум.

„В света и в Европа държавата се обръща и се отваря към пациентските организации, защото те са тези, които знаят за проблемите на пациентите и те са връзката, между пациент и държава.“ - допълни Весела Настева от Български съюз на трансплантираните.

Вследствие на промените без лечение ще останат всички деца, чието състояние не позволява да чакат 50 дни, колкото е процедурата по одобрение. Причината - в новия правилник е създадена точка, по силата на която Фондът не финансира дейности, необходими при спешни състояния.

„Сега се иска от родителите при кандидатстване да представят документация, не както беше до сега до 6 месеца актуална, а до 1 месец. След това – препоръки от медицински специалисти относно необходимите действия. Това бе работа на външните експерти на фонда. Как родител от село Левуново ще може да се сдобие с нужните документи.“ - заяви Йордан Петров от инициативата "Спаси, дари на…"

 

С промените се прави опит за въвеждане на ограничение във финансирането на деца, е изводът на организациите. И се поощрява корупцията. От здравното министерство отрекоха тези обвинения и съобщиха за България Он Ер, че ще отговорят на всички повдигнати възражения. Не уточниха обаче кога.

Междувременно тази сутрин на 15 юли НПО публикува и становище във връзка с предложените промени за дейността на фонда за лечение на деца, а то е :

Фондация "Помощ за благотворителността в България", в качеството си на член на Български дарителски форум, се присъединиява към позицията на граждански инициатива „Спаси, дари на…" във връзка с публикувания за обществено обсъждане на 8 юли проект за нов правилник на фонда за лечение на деца.

Той предвижда да се отнеме правото на глас на всички представители на неправителствени организации, на медиите и на БЧК в Обществения съвет – да се лишат от финансиране децата, нуждаещи се от спешно лечение; – да бъде прекратено заплащането на медицински дейности в чужбина с формуляр за планирано лечение S2 в страни от Европейския съюз за всички диагнози, с изключение на свързаните с трансплантации.

Не е изненадващ опита гражданските организации да бъдат изолирани от Обществения съвет. Той е съвсем закономерно следствие на всички действия на министерство на здравеопазването по отношение на фонда от октомври 2013 г. насам. Много бързо стана ясно, че това ръководство действа непредвидимо, поставяйки ни пред свършен факт, без прозрачност и диалог, нетърпящо критика и глухо за гражданското общество.

Броени дни преди оставката на правителството министерство на здравеопазването предлага промени, които изглеждат единствено като цензура и реваншизъм към гражданските организации и медиите.
Категорично настояваме този неадекватен проект за правилник за дейността и организация на работа на фонда за лечение на деца незабавно да бъде оттеглен от обществено обсъждане.

Ако това не бъде направено представителите на "Спаси, дари на…" и „Български дарителски форум" ще напуснат Обществения съвет, както вече обявиха и колегите от БЧК. Вярваме, че извън съвета в този му вид ще бъдем много по-полезни на децата.