България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стряскащо - България е на второ място по тютюнопушене в Европа!

"40% от населението обича цигарите, момичетата пушат повече от момчетата", предупреди д-р Маша Гаврилова от ефира на Bulgaria ON AIR

31.05.2016 | 07:44 Редактор: Тодор Петров
Стряскащо - България е на второ място по тютюнопушене в Европа!

България е на второ място в Европа по тютюнопушене, повече от нас пушат само гърците. Около 40% от населението ни пуши. По-тревожно е проучване на СЗО, което показва, че сред 15-годишните 30% от момичетата и 21% от момчетата пушат.  В групата 13-18-годишни момичетата пушат повече, което е притеснително, защото очакваме от тях да станат майки. Така по-трудно забременяват, по-трудно износват и накрая раждат преждевременно.

За тези данни алармира д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Тя е на мнение, че държавата не прави нищо по този въпрос. 

Д-р Гаврилова изрази недоволството си, че въведените ограничения по заведенията не се спазват, а контролът не е ефективен.

"Актовете падат в съда, тогава когато изобщо бъдат съставени. В цял свят ще въведат опростената опаковка на цигарите, но ние въобще не даваме такива индикации. Новите опаковки би трябвало да повлияят, те действат отблъскващо. Цената е най-важна. Тя е средството, което най-пряко влияе, но трябва да се увеличава драстично - с лев, лев и 20 ст, за да има ефект", коментира д-р Гаврилова.

Тя уточни, че се очаква страшните опаковки да доведат до 2% намаление на пушачите в ЕС, на фона на 20 млн. любители на цигарите. При ефективен контрол и след забрана на рекламата, д-р Гаврилова вижда още няколко процента спад сред пушачите.

"Но не може гражданите да казват, че нарушенията стават след 23:00, а ти да отидеш на проверка в 12:00 ч. Министерството на здравеопазването не поставя този проблем на преден план, а превенцията е много важна. Ограничавайки този рисков фактор, ограничаваме инфарктите, инсултите и други заболявания", посочи гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя предупреди, че ако половината хора пушат, то останалата част също е изложена на пушене. 

"Най-много това влияе на децата. Вредиш на околните, когато пушиш. Трябва да мислиш за тези около теб", призова д-р Гаврилова.