СЗО: Българчетата оглавяват негативните класации

Тази и още интересни теми в предаването ДНЕС по Bulgaria ON AIR

25.04.2016 | 15:10 Редактор: Ирина Георгиева
СЗО: Българчетата оглавяват негативните класации

От Мартина Ганчева

За ползите от здравното образование

Българските деца оглавяват негативните статистики за ранна употреба на алкохол, тютюнопушене и за ранна сексуална активност. Това показва проучване на Световната здравна организация, проведено в 40 държави за навиците на децата между 11 и 15 годишна възраст. Данните за страната ни са буквално ужасяващи. А здравното и сексуалното образование в училище засега остават само добро пожелание. 

За огромната нужда от здравно образование и какви са пагубните последствия от липсата му - коментар на д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и Николета Попкостадинова, основател на платформа за сексуално образование на тийнейджъри. 

"В държавата, в семейството не се говори за здравно образование и това е традиционно балканско табу. Комуникативният код е важен, но не бива да подценяваме младите. А здравното образование трябва да започне от най-ранна детска възраст. И да има час по здравно образование поне веднъж седмично", обясни д-р Стаменкова.

45 години СМГ

Софийската математическа гимназия празнува 45 години от създаването си. По този повод тази вечер в НДК ще се проведе традиционният благотворителен концерт. На сцената на Зала 1 ще излязат десетки таланти - аматьори и професионалисти в областта на словото, музиката и танца. Екип на ДНЕС се включи на живо от Софийската математическа гимназия. Разговор с директора на СМГ Антони Стоянов и учителката Елена Киселова.

Думите, които продават

Той е представител на една нова професия. Или по-точно: стара професия с ново име. Пише рекламни текстове, които продават. Любомир Любомиров е копирайтър. В студиото на ДНЕС той разкри кои думи най-много въздействат и продават. 

Светът на бизнеса и този на масмедиите често са обвинявани, че изобилстват с лош език. Жаргон, мъртви клишета и фрази. В книгата си "Думите, които работят" Франк Лунц обяснява колко е важно днес не какво казваш, а какво чуват хората. 
 
Да бъдеш добър пример 

С думите перфектно си служи и писателят Иван Русланов. Младият мъж беше обявен за "Добър пример на Общините на запад от София". Как и защо, обясни той в ефира на ДНЕС

Поп музиката среща класиката 

Певицата Силвия Кацарова и оперната певица Гергана Николаева записаха съвместна песен - "Небесни тайни". Текстът е на Борислав Мирчев, музиката и аранжимента са на Георги Красиморов – Герасим. Китарите в песента са изсвирени от Максим Горанов. Песента е част от предстоящия албум на Гергана Николева, "Поп музиката среща класиката“. Повече за проекта разкриха самата Гергана и нейната приятелка на сцената и в живота Силвия Кацарова. 

Да нарисуваш Алиса

"Алиса в страната на чудесата" е една от онези вълшебни книжки, които те завладяват и те карат да се връщаш към тях отново и отново, независимо на каква възраст си. Защото ни кара да вярваме в чудесата. Омагьосващи са и различните визии на Алиса. Показва ни ги Борислав Петров.

От романа на Луис Карол се вдъхновява и следващия ми гост в студиото. Момчето, което нарисува Алиса - художникът Теодор Лозанов. 

Магията 3D

След навлизането на 3D изображенията в киното, рисунки, които създават илюзията за триизмерност, се появяват и по улиците на големи световни градове. Вижте няколко от тях, събрани в следващия видео материал.

Световноизвестният холандски художник – майстор на стрийт арта - Леон Кеер, пристигна в България, за да нарисува огромна 3-D картина! Специално за ДНЕС той сподели, че се впечатлява от хората и техните лични истории.