България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Президентската институция не е толкова слаба и безобидна

Мария Пиргова и Емил Коен коментират пред Bulgaria ON AIR дали Росен Плевнелиев е в политически капан

23.05.2016 | 09:52 Редактор: Луиза Божинова
Президентската институция не е толкова слаба и безобидна

Намирам за съвсем нормално един президент да прецени, че няма да се кандидатира за втори мандат. Росен Плевнелиев разчиташе на подкрепата на ДПС, но Лютви Местан, който би го подкрепил, вече не е лидер на тази партия и оттам започна неговата мисъл в друга посока.

Това каза в Сутрешен блок на Bulgaria ON AIR политологът Мария Пиргова по отношение на обявеното решение на президента Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за втори мандат. По думите й сегашнияд държавен глава си оставя политическо бъдеще, но президент той трудно може да бъде, тъй като отначало е започнал да разделя нацията.

"Плевнелиев беше много праволинеен и бидейки евроатлантически ориентиран успя да ни скара с Русия и с държави, на които държим, без да имаме нужда от това", заяви Мария Пиргова. Политоложката е категорична, че от хода на предизборната кампания се вижда, че президентската институция не е толкова слаба и безобидна по Конституция. "Президентът не е слаб, той определя в много отношения външната ни политика, има самостоятелни действия като държавен глава и тепърва ще се оценява неговия мандат от тази гледна точка", подчерта Пиргова.

"Създаваме много голямо събитие от нещо съвсем нормално. Никъде не е казано, че действащият президент трябва да повтори мандата си. Плевнелиев обяви лични причини. Има информация, че той е оформил това свое решение още през септември. Какви точно са били мотивите му през миналата година, когато ситуацията не беше тази в момента, е трудно да се гадае", допълни социологът и правозащитник Емил Коен.

Коен е на мнение, че политическият елит е знаел за намерението на Плевнелиев.

"Ако ГЕРБ разчиташе на този човек да бъде кандидат пак, щеше да си помисли дали да го бламира в неговото вето. От друга страна, смятам, че Радан Кънев, защото е знаел това, е направил отчаян опит да възбуди публичен дебат за това - да бъде или да не бъде господин Плевнелиев", посочи Коен.

По отношение на възможността за коалиции и издигането на общи президентски кандидатури, Коен каза, че АБВ и БСП нямат никаква принципна разлика. "Те са две части на едно и също нещо", посочи той. "Мисля, че ще намерят обща кандидатура някъде през септември."

"Първанов допусна една много сериозна грешка като обяви, че АБВ непременно ще се бори за оглавяване на президентската институция. Пред Народното събрание той заяви, че ще отнеме властта на парламента за сметка на президента. Но депутатите не искат да чуват за смяна на парламентарния модел, а и за България едва ли е удачно", обяви Мария Пиргова. "Една силна президентска република би изглеждала по-скоро монархия, отколкото президентска република в условията на България. Ние това не можем да допуснем", заключи тя.

Цялото интервю вижте във видеото: