Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолози: ДСБ отчаяно иска във властта, ПФ да спре да мрънка

Изборните промени са крачка напред, две назад, коментираха експерти за Bulgaria ON AIR

19.05.2016 | 20:10 Редактор: Тодор Петров
Политолози: ДСБ отчаяно иска във властта, ПФ да спре да мрънка

Изборното законодателство стана дъвка и влeзe в употреба на партийната борба. Процесът на обсъждане е странен - крачка напред, две назад. Има принцип, който българските политици трябва да следват - честни избори.

Това заяви в Денят ON AIR изборният експерт Даниел Стефанов. 

"Ако ПФ е загрижен дали изборите са честни и прозрачни, да отидат на място и да видят, стига са мрънкали. Имат субсидии, могат и по двама представители в секция да пратят", коментира от своя страна политологът Любомир Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че се приемат мерки, които не са в интерес на всички граждани. Избирателите на ПФ са 120-130 000, а българите в чужбина са 400 000, сметката не излиза, отсече Любомир Стефанов.

Двамата са категорични, че няма да се стигне до предсрочни избори до края на календарната година.

За Реформаторския блок и президента Росен Плевнелиев

"Разделението в Реформаторския блок не е ново. Дали Плевнелиев може да се превърне в електорален център, много силно се съмнявам. Колкото повече ДСБ натиска Плевнелиев да бъде обща кандидатура за президент, толкова повече шансовете му намаляват да бъде издигнат от ГЕРБ", обясни Даниел Стефанов.

Любомир Стефанов е на мнение, че няма бъдеще за реформаторите, а ги чака агония и предизвестена смърт. 

"Радан Кънев даде заявка от типа "аз на теб, ти на мен". Обезсмисля силната позиция, която от ДСБ бяха заели преди това. Няма логика да си член на нещо, което е във властта, а да си в опозиция", категоричен е той.

Според политолога Росен Плевнелиев тактично изчаква всички да се изкажат и вече доста добре изпълнява длъжността президент на всички българи. "Президентът вече показа държавничество с това вето", коментира Любомир Стефанов.

За задължителното гласуване

"Задължителното гласуване е архаичен метод. Не действа там, където е въведен. Реалните проценти, с които избирателната активност се покача са 8-10", обясни Даниел Стефанов.

"Нека оставим гражданите да кажат какво смятат за задължително гласуване на референдума. Може да се окаже, че има 95% гласували и 40% от бюлетините да са празни", добави Любомир Стефанов.

За съперничеството между ДПС и ДОСТ

"Дори ДПС не знае дали са готови за предсрочни избори. ДОСТ и ДПС имат нужда от време, за да разберат в какво състояние са. Най-после демокрацията дойде за българите от турски произход. ДПС не получава основната част от гласовете си от Турция. Има много хора от ДОСТ, които уж държаха гласовете от Турция, но до момента това не се е отразило на ДПС", анализира ситуацията Даниел Стефанов.

Според Любомир Стефанов българските турци и преди са имали избор, но останалите партии позволили на ДПС да капсулира този електорат. 

"ДПС тежи, защото има нисък процент на гласуване. ДОСТ не може да наруши този монопол, но може да предложи алтернатива", коментира той. 

Политологът Петър Кичашки обърна внимане на активизацията в БСП, която според него е категорична. 

"От БСП налагат, че трябва задължително да се върви към предсрочни избори. В този  пъстър парламент конфигурацията е изненадващо стабилна. АБВ излезе от властта, но самата власт не усети това. АБВ, по подобие на ДСБ, затвърди този интересен вид на парламента", обясни Кичашки.

Той споделя мнението на колегите си, че ДСБ прави пореден опит да се върне в изпълнителната власт, разчитайки на подкрепата на ГЕРБ, обвързвайки се с президента Росен Плевнелиев.

Вижте целия разговор във видеото: