Политически реакции след отказа на Плевнелиев

От ГЕРБ: Трябва да бъде уважаван, БСП: Няма подкрепа за втори мандат

20.05.2016 | 15:44 Редактор: Луиза Божинова
Политически реакции след отказа на Плевнелиев

Решението на президента Росин Плевнелиев да се откаже от битката за втори мандат провокира оценки и коментари от политическите лидери у нас.

От ГЕРБ обявиха, че Плевнелиев, както и предишните президенти, трябва да бъдат уважавани, защото са избирани пряко от народа.

"От ГЕРБ оценяваме високо всичко това, което президентът Плевнелиев направи в тежкия политически период, в който, беше държавен глава", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Както Плевнелиев, така и всички останали президенти, могат да получат само положителни оценки", каза Цветанов и допълни, че ГЕРБ няма да каже лоша дума за президента.

Според БСП Плевнелиев си тръгва, защото е разбрал, че няма подкрепа за втори мандат.

Соцлидерката Корнелия Нинова открито обяви, че той не ставал за държавен глава.

"Вместо да обединява, много често разделяше нацията. Водеше едностранна и дебалансирана външна политика, която създаде опасности за националната сигурност в определени моменти. Това е най-социално нечувствителният плезидент. Нито веднъж не наложи вето на закони, които отнемаха права. Но налагаше вето по закони, с които защитаваше лобистки интереси", каза Нинова, цитирана от Dnes.bg.

Съпредседателят на групата на РБ Найден Зеленогорски призна, че съжалява за решението на Плевнелиев.

"Да, съжалявам. Съжалявам, че го отказаха от втори мандат. Част от колегите от Реформаторския блок направиха стратегия, за да го убедят - стратегията го разубеди!", каза той.

Според депутата от ДПС Четин Казак Росен Плевнелиев се е отказал след трезва преценка за шансовете и подкрепата, на която би могъл да разчита.

"Всеки има право на лична преценка. Така поне се изяснява картината - един от потенциалните кандидати дава сигнал, че няма да се кандидатира", каза той.

Казак обясни, че в ДПС тепърва предстои анализът дали партията ще издигне свой кандидат или ще подкрепи чужд.

Зам.-шефът на АБВ Румен Петков свята, че решението на Плевнелиев не е неочаквано.

"Не мисля, че хваща и ГЕРБ неподготвени. Напротив, няколко месеца лидерите на ГЕРБ обясняват, че търсят кандидат", каза Петков. Според него Плевнелиев все пак постъпил достойно.

"Един пореден безличен президент на България си заминава. Решава го, защото той не е човек, който може да поеме сериозни натоварвания", каза шефът на ПФ Валери Симеонов.

Патриотът посъветва да няма притеснения за бъдещето му, защото Плевнелиев бил си осигурил бъдещето.

"Знаете, че има вила, построена на брега на Южното Черноморие в разрез със закона, също и вила в Халкидики", каза той.

Симеонов все пак обясни, че Плевнелиев не е най-лошият президент на България, защото с почти нищо не били се запомнили и двата мандата на Георги Първанов.

"Такава ни е орисията изглежда - да имаме безлични президенти", каза той.