Плевнелиев обяви, не иска втори мандат!

"Няма да правя нова партия, но не излизам от политиката", обеща президентът

20.05.2016 | 12:18 Редактор: Тодор Петров
Плевнелиев обяви, не иска втори мандат!

Президентът Ронсен Плевнелиев обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат.

"За да постъпя честно го обявявам пет месеца преди изборите. Не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да участвам в някоя от тях", заяви той. 

"Това, че няма да има втори мандат, не означава, че излизам от политиката", обеща държавният глава.

"Работим добре, постигнахме много заедно. Както с премиера Борисов, така и с ГЕРБ имаме шанс да отворим една нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и политическата партия, която го е излъчила, да имат добри и коректни отношения през целия мандат", коментира държавният глава.

"Веднъж президент – винаги президент, ще продължа да работя надпартийно и принципно, както досега. Ще продължа да работя за повече Европа в България и за повече България в Европа. Ще бъда на страната на гражданите и демокрацията,  със силен глас и посветеност за европейското развитие на България. Тепърва имам много с какво да допринеса за модерна и демократична България, в мирна, силна и обединена Европа", каза още той.

Според него хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и че всичко е театър, пропаганда и задкулисни уговорки.

"Моят опит е друг. От ден първи като президент аз отстоявам принципни позиции, постоянно и навсякъде. Така налагах вето – принципно и с ясни аргументи. Действам независимо и по съвест. Убеден съм, че когато човек вярва в правотата си и е готов да изтърпи хулите, признанието рано или късно ще дойде", отбеляза Плевнелиев.

Президентът смята, че е важно не какво си взел, а какво си дал и че истински богати са хората, които са дали нещо на света.

"Вярвайки в това, се захванах с политиката, за да дам, за да работя за народа и за държавата си. Като мениджър създадох хиляди работни места, построих къщи и сгради, посадих не едно, а хиляди дървета. През 2009 г. реших, че е време да се работи за държавата, че е време да се дава. Обещах не на друг, а на себе си, че няма да се обогатя в политиката, че няма да се вкопча в стола и властта на президента, че ще действам принципно и по съвест. Обещах не на друг, а на себе си, защото лесно е да излъжеш другите, най-трудно е да излъжеш себе си. Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. Така се и случи", каза държавният глава.

Въпреки това той отсече, че сега не е моментът за отчет на мандата му, който според него е бил много труден и във време на рекорден брой кризи и извънредна нестабилност, защото има да свърши още работа.

"Днес България стои добре на фона на всички тези кризи. Гордея се със свършеното. Надявам се да бъде запазено и надградено. Така ще действам и до последния ден на този мандат – на пълни обороти. Ще продължавам да бъда близо до хората, да бъда посветен на обществото, на каузата за модерна и демократична България", заяви Росен Плеввелиев.

Държавният глава посъветва политиците в следващите месеци да оставят тънките сметки за президентските избори за есента и да подкрепят съдебната реформа, силно антикорупционно законодателство и да не изпускат посоката на европейското развитие на България.

"Чувствах навсякъде и винаги народната подкрепа и разбиране. Ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света", обобщи Росен Плевнелиев.