България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Калфин: АБВ и БСП трябва да са заедно на президентските избори

Сам реших да напусна парламента, не водя битка с Първанов, каза за Bulgaria ON AIR бившият социален министър

20.05.2016 | 08:52 Редактор: Тодор Петров
Калфин: АБВ и БСП трябва да са заедно на президентските избори

Длъжни сме да намерим начин да издигнем обща кандидатура на АБВ и БСП за предстоящите президентски избори. Ще имаме шанс, ако двете партии се консолидират и има убедителни кандидатури. Нямаше никакъв диалог с БСП, когато Михаил Миков беше лидер на партията. Лошото е, че левицата загуби страшно много от този подход. Дано БСП си дава сметка, че тази политика не е добра.

Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият социален министър Ивайло Калфин. Той отново подчерта, че решението на АБВ да напусне управлението е било партийно, а не лично негово. Калфин каза още, че е напуснал парламента по собствено желание. 

На въпрос стабилна ли е ситуацията в АБВ и какво да очакваме от партията, Калфин отговори:

"АБВ е сравнително малка и доста консолидирана партия. Има очаквания за сближаване с БСП, особено след избора на новия им лидер. За съжаление, не можах да чуя много нови нюанси от БСП след напускането на управлението от страна на АБВ."

Ивайло Калфин прогнозира, че ако има съгласие между АБВ и БСП, най-вероятно президентската кандидатура, която ще подкрепят, няма да е от нито една от двете партии.

"Виждаме какво се случва с Росен Плевнелиев и авторитета на българския президент. Левицата има реални шансове да представи алтернатива на тези избори. Съмнявам се, че мога да бъда обединител на лявото, най-вече заради БСП. С мен отдавна няма разговори по тази тема. Водят се принципни разговори с ляво-центристки групи. От БСП чух "Диалог по нашите условия", което не е точно диалог", каза още Калфин.

Той е категоричен, че няма вътрешна битка между него и Георги Първанов, като в АБВ все още не се обсъждат номинации за президент. 

"Ако АБВ иска да участва самостоятелно, ще изберем фигура и ще участваме. Но ние искаме да говорим с други партии. Аз съм привърженик на парламентарна република, докато Първанов е за президентска. Определено президентът трябва да има повече права - да не пада толкова лесно ветото, което налага, да може да инициира референдуми", разясни Калфин.

За финал бившият социален министър прогнозира, че ще бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори, но за тази цел ГЕРБ трябва да промени поведението си. 

"Ако искаш да имаш партньори, ти слагаш текстовете на масата и тогава ги внасяш за гласуване", обясни Ивайло Калфин.