България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първанов или Калфин? Кой ще припознае левица?

Калоян Методиев и Татяна Буруджиева коментират кои ще са кандидатите за президентските избори пред Bulgaria ON AIR

16.05.2016 | 11:11 Редактор: Луиза Божинова
Първанов или Калфин? Кой ще припознае левица?

Няма да има предсрочни избори преди президентските избори. В ход е политическото инженерство. Онова, което ще се разиграе в следващите три месеца е промяна на властта в президентството, взимане на президентството от левите и ново коалиционно управление с ГЕРБ още преди Нова година, ако се случи това.

Така прогноза за политическата обстановка в страната даде политологът Татяна Буруджиева в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR.

"Или хегемонът ГЕРБ ще бъде срутен, или левицата ще изплува. Или пък ще имаме трети вариант - нов човек, нов играч, който да помете всичко това", смята Калоян Методиев. 

"Отдавна мина времето, когато имахме много твърди и лоялни непреместващи се избиратели", каза Буруджиева. "И в ляво, и в дясно избирателите бяха дълги години разочаровани. Президентските избори ще се решат от хората, които принципно гласуват и това ще бъде наказанието и в ляво, и в дясно, ако наистина се появи нов играч."

На въпрос дали хората толкова бързо ще се доверят на нов игра, Буруджиева е категорична, че българите постоянно се доверяват на нови играчи.

"Непрекъснато се мятаме в крайности и може би това е целият ни проблем", посочи тя. "Ние не гласуваме рационално и все смятаме, че някой ще дойде и с магическа пръчка ще оправи нещата", допълни политоложката.

Според Калоян Методиев, ако Георги Първанов опита да се кандидатира за президент отново, то това ще тръгне с външна атака срещу него. "Единственият им шанс е кандидатура на Ивайло Калфин. Те друга фигура нямат", заяви Методиев по отношение на кандидата на левицата.

Татяна Буруджиева обаче не е съгласна.

"Конституционният текст казва два последователни мандата и толкоз. Тоест не може да има трети последователен", обясни тя. "Смятам, че Първанов има абсолютно право да се яви, категорично не е вярно, че кандидатурата е Калфин", посочи Буруджиева. По думите й БСП е показало колко може да гласува за Калфин и колко би гласувало за него. Според нея не е вярно и това, че левицата нямат фигури. "Това политическо инженерство, което се надява точно БСП да донесе определени гласове, с една цел да събори правителството, не може целта на една партия е да срути нещо. Крайно време е да чуем какво ще прави БСП. Самият факт, че е разделена говори, че партията има да извърви най-малкото път. "

На въпрос какво се случва с ГЕРБ и натрупаните проблеми покрай изборното законодателство с патриотите, Калоян Методиев каза, че се развива една атака по линия на това, че патриотите крепят управлението заедно с ДОСТ, което ще е много голям удар и ще ги притисне много сериозно тази история, която ще бъде развивана в следващите дни за ГЕРБ.

"Новото е, че от началото на годината разбрахме, че тази партия води вътрешнопартиен живот. Бойко Борисов през няколко дена в парламента, за да успокоява парламентарната група. За първи път тази партия има вътрешни проблеми" , посочи още Методиев. "Там нещата вече не са стабилни, единни, както бяха досега. Според мен това се случва, защото случилото се в БСП също влияе по някакъв начин на тия процеси."

На въпрос каква е възможната кандидатура на ГЕРБ,  Методиев е категоричен, че листата им е много къса.

"Според мен Борисов е този, който ще определи кандидата", заяви Буруджиева. "Възможно е всичко при това положение. До последния момент ще се цакат от всички страни и не защото се страхуват, че ще се окаля единият или другият кандидат, а защото двата основни играча в момента - левицата и десницата - имат много малко време."

Цялото интервю вижте във видеото: