България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синодът заседава по разжалването на архимандрит Дионисий

Обвиненията срещу него са преувеличени, настоя пред Bulgaria ON AIR отец Никанор от Гигинския манастир

18.05.2016 | 09:17 Редактор: Мария Аладжова
Синодът заседава по разжалването на архимандрит Дионисий

Днес Светият синод решава за разжалването на предстоятеля на храма "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий, който беше остро разкритикуван от миряни и духовни лица за това, че организира заря и гвардейски духов оркестър за посрещане на Възкресение Христово.

В подкрепа на Дионисий се организира група, която се закани, че ще организира протест-бдение пред сградата на Светия Синод, докато владиците обсъждат жалбите срещу Дионисий.

На негова страна застана и отец Никанор от Гигинския манастир: "Очевидно обиненията срещу него са несъстоятелни тъй като не отговарят на същината на исканото наказание".

По думите му заря на Великден е традиция, която се практикува в руската и гръцката православни църква. 

Що се отнася до твърденията, че Дионисий е искал от посетителите на храма 5 лв. за вход, отец Никанор обясни, че всъщност става въпрос за такса, искана от туроператори, които идват на посещение с туристически групи и съответно печелят пари за това. Парите, които Дионисий събирал всъщност били за храма, настоя свещеникът.

Според отец Никанор лична изгода стои в основата на отправените към духовника обвинения: "Това, което се случва в нашата църква, решенията в Българската православна църква, духът който цари, не се основава на Светото Евангелие. Правят се неща по различни съображения, по светски характер. Ние излизаме на коловоза, не стоим на камъка".