България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Една трета от промените в Изборния кодекс са недемократични

Учудващо е, че ГЕРБ са абсолютно пасивни, коментира политолог пред Bulgaria ON AIR

05.05.2016 | 09:45 Редактор: Мария Аладжова
Една трета от промените в Изборния кодекс са недемократични

Политическо следствие и битка за позиции. По този начин политологът Димитър Димитров коментира в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR изказванията на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов относно българите зад граница и тяхното право на глас.

"В изборния кодекс има проблеми и решаването на тези проблеми в техническата им част се заобикаля. Валери Симеонов няма нищо против тази размяна на реплики и колкото по-остро и по-емоционално, толкова повече хора ще го чуят, на него това му е достатъчно", анализира Димитров.

По думите му появилата се преди Великден стенограма, в която се четат думите на Симеонов, разгневили българската общност зад граница, всъщност е била дискредитираща и за други лица от политическия елит.

Според политолога управляващото мнозинство на ГЕРБ е отговорно за това да бъде създаден общ ред. "Учудващо за мен е, че ГЕРБ са абсолютно пасивни", коментира политологът.

"Всичките тези щения нямат реални основания, те са насочени към разговор с определен кръг на електората като задушена сказка между хора, които се избират", продължи политологът. Той беше категоричен, че казусът няма да доведе до вътрешнокоалиционен конфликт.

В разговора участва и Йордан Златев от "Протестна мрежа".

"Аз като човек, който също е живял в чужбина, съм бил свидетел как сме стояли на опашката и едва ли не сме си тръгвали, защото няма как да влезем в избирателната секция да гласуваме. А при първа възможност да бъдат отворени секции излиза Симеонов и нарича с обидни думи хората там", коментира той.

Отзивите на българите отвън

"Тези промени, които се случиха, засегнаха правата на българската диаспора, почти една трета от приетите промени са недемократични, засегнаха стълб в демокрацията, какъвто е Изборния закон", коментира българката Татяна Кристи, живееща в Сан Франциско.

Тя беше категорична, че българското съсловие зад граница настоява за вето на приетия от депутатите Изборен закон и призова незабавно да му бъде наложено вето.

"Ако не подаде оставка, ние ще предприемем защита на нашата гражданска позиция да имаме право да избираме, гарантирано от Конституцията. Ние няма да спрем да упражняваме натиск, процесът, който започна, ще продължи, аз и хора като мен ще направим всичко възможно тези неща да станат достояние на международната преса", закани се Кристи.

Тя отхвърли твърденията на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че недоволството на живеещите в чужбина наши сънародници е било подхранено от трета страна в казуса.

Пряко от Торонто се включи и Красимир Гаджаков, който заяви, че в публикуваната стенограма депутатите цитират абсолютно неверни числа във връзка с изборите и броя на секциите и избирателите в чужбина.