България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кампанията "Великден за всеки" събра над 550 хил. лв.

Ваучерите за храна вече са разпределени и хората могат да ги вземат, съобщи пред Bulgaria ON AIR Тончо Токмакчиев

27.04.2016 | 10:08 Редактор: Луиза Божинова
Кампанията

Кампанията "Великден за всеки" вече е с над 550 хиляди лева събрани средства, съобщи в "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR актьорът Тончо Токмакчиев.

"Нашата идея е това да не е кампания, а да стане едно постоянно предизвикателство за хората, които искат да покажат съпричастност към нуждаещите се. В случая става дума за възрастни хора, пенсионери", посочи той.

"Великден е най-красивият, най-хубавият християнски празник и той е преди всичко в нашите сърца, вяра и любов", каза още актьорът.

Токмакчиев заяви, че вчера ваучерите за храна, които предвижда кампанията, вече са разпределени и хората, които чакат тези помощи, могат да отидат да си ги вземат.

На въпрос къде е държавата в този случай, Токмакчиев отговори, че пенсиите са един от най-големите проблеми в България.

"Държавата казва, че помага на хората, които имат пенсии до 300 лв., но сигурно има и хора с пенсии от 301 лева", заяви той.

"Тази кампания ще достигне над 27 000 пенсионери. По-важното е, че се показва съпричастност в България, че има хора, които пуснаха своите SMS-и и отделни компании и фирми, които дариха сериозни средства. Българското общество не е чак толкова отчуждено към проблемите, които съществуват", настоя актьорът.

Според него българинът е възпитан да мисли, че едва ли не държавата трябва да се грижи за всичко.

"Тя е основното решение на много проблеми, но да не забравяме, че най-големите сгради в страната са построени чрез дарения. Катедралата Александър Невски, Софийският университет, да не говорим за хилядите сгради, църкви, училища. Трябва да има едно движение в обществото, взаимност, да показваме, че хората не са изоставени, не са забравени", настоя той.

Актьорът посочи, че активността на омбудсмана Мая Манолова, по чиято идея се ражда инициативата "Великден за всеки" е завидна и много полезна.

"Нейната амбиция, желание и хъс да помогне е в дъното на тази кампания", каза Токмакчиев.

"Много неща могат да бъдат решени от самите нас, без да използваме празни думи и клишета, без големи обещания", подчерта той и съобщи, че в рамките на три седмици кампанията е събрала около 30 хиляди лева само от SMS-и.

Тончо Токмакчиев отказа да коментира промените в Изборния кодекс, както и политическата ситуация в страната.

 

Цялото интервю вижте във видеото: