Олигарси да дадат пари за "Великден за всеки", съветват пенсионери

Как възрастните у нас приемат идеята за ваучери по 20 лв.

12.04.2016 | 16:35 Редактор: Анисия Иванова
Олигарси да дадат пари за

Продължава кампанията "Великден за всеки", провеждаща се под патронажа на националния омбудсман. В ефира на сутрешния блока на Bulgaria ON AIR Мая Манолова поясни, че следващата й стъпка е да инициира промени в законодателството, които да стимулират даряването на храни.

Ранен следобед, пенсионерски клубове в столица, на тесте карти се нищи родната политика спрямо възрастните и новата кампания на омбудсмана.

"Приятно бях изненадана от идеята на г-жа Манолова за това да помисли, че и тези хора, които получават по-големи пенсии, явно са дали по-голям принос за тази държава, та да получават по-големи пенсии. И по тази причина няма защо в такива поощрителни мероприятия, те да бъдат игнорирани", смята пенсионерката Теменужка Плачкова.

Целта на кампанията е да се подпомогнат с ваучери от 20 лева пенсионерите, чиято пенсия надхвърля с малко критерия за отпускане на 40 лева добавка. Средства за тези ваучери ще се набират по банкова сметка, разкрита специално за кампанията.

Достатъчно е да се посочи за коя община е това дарение. Всъщност тук идеята е да се стимулира подкрепата и отношенията в самата местна общност. Т.е. бизнесът в една община, хората с по-големи възможности ще дарят за пенсионерите от конкретната община.

Даренията могат да се правят и чрез СМС на стойност 1 лев. Според Катя Дончева около кампанията се вдига прекалено много шум, начинът на събиране на средствата също не бил удачен.

Не може Мая Манолова да мисли, че ще събере пари, като разчита на смс-чета по 1 левче. Тя е в тази област, много години работи, знае какви са доходите на всички около нея, да не говорим за олигарсите. И тя директно трябваше да си подеме кампанията към тях, трябва да има процент от президента, до най-долния работник - хигиениста, примерно по един процент да дадат за Великден, смятат пенсионерите.

Все пак те се надяват, че чрез кампанията си омбудсманът ще успее да събере нужните средства и те да стигнат до всички. Надяват се също след години социалната ни система да бъде по-отговорна спрямо възрастните.