България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българинът не може да си позволи цяло агне за Великден, цената на месото скача

"Българското агнешко е най-хубаво", увериха пред Bulgaria ON AIR от бранша

26.04.2016 | 09:12 Редактор: Тодор Петров
Българинът не може да си позволи цяло агне за Великден, цената на месото скача

Дни преди Великден се засилва продажбата на агнешко месо. Плешката се продава за 11,50 лв за килограм, бутът върви по 13 лева, а цяло 10-килограмово агне е 120 лева. В месарниците очакват заради Великден цената на килограм агнешко да се скочи с 50 стотинки до един лев. Клиентите повече купуват плешка, като едва 20% от тях си позволяват цяло агне, увериха от бранша пред Bulgaria ON AIR.

"Вносна стока в малките магазинчета няма как да влезе. Тя отива при големите продавачи, които я взимат по-евтино и после подбиват цените на пазара. Разчитаме на българското агнешко, защото е по-хубаво. Едното е клано преди 2-3 дни и е прясно, а другото не се знае кога е замразено. Българското агнешко е най-доброто", обясни служител в месарница.

Според него шилешкото месо е търсено от по-бедни хора, които не могат да си позволят агнешко. Разликата е 5 лева на килограм. Шилешко без кост се продава за 7,50 лв на килограм. Месото трябва да има печат от кланицата, който да удостоверява произхода му. Важно е кръвта по месото да е червена, а не черна. Това показва, че е то е прясно.