България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велизар Енчев подкрепи декриминализацията на марихуаната за медицински цели

Смесването на наркоманията с употребата на канабис за медицински цели се прави умишлено, смята депутатът

21.04.2016 | 10:05 Редактор: Мария Аладжова
Велизар Енчев подкрепи декриминализацията на марихуаната за медицински цели

Легализацията на марихуана за медицински цели трябва да се случи, обществото е готово, но политическият елит отказа да се съобрази не само с настроенията сред обществото, но и с европейската и световната практика.

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR независимият депутат Велизар Енчев, който настоява за легализирането на марихуаната с медицински цели.

Той подчерта, че както в ЕС, така и по света, има държави, в които канабисът е разрешен за медицински цели. По думите му "политическият инат на нашия елит може би има други причини".

Използването на канабиса за медицински цели е позволено в 13 държави от ЕС. В Румъния законът беше приет в края на 2015 г., а в Хърватия преди два месеца.

По думите на Енчев народните представители са отказали да приемат и статистиката на медиците по въпроса:

"Марихуаната за медицински цели под формата на орален спрей има силно въздействие, в отделни случаи терапевтично, по отношение на диабета, на мускулна дистрофия, на СПИН, на рак, на епилепсия. При терминално болни, онези чийто здравен статус може единствено да се влошава вследствие на неизлечима болест, тя е просто задължителна, както и за хората, подложени на химиотерапия", посочи депутатът.

Той подкрепи исканията на участниците във вчерашния марш за декриминализацията на марихуаната, като подчерта, че според него е редно еднократна употреба на минимална доза да не бъде преследвана от закона.

"В много държави от ЕС, където има такава декриминализацията, има рязък спад на употребата и разпространението. Тази статистика е на ООН", коментира Енчев.

Според него смесването на наркоманията с употребата на канабис за медицински цели се прави умишлено.

Енчев направи препратка и към скандала в комисията по здравеопазването в НС.
Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт и д-р Лъчезар Иванов от ГЕРБ решително се противопоставиха на моето настояване в сегашния режим в закона за прекурсорите на наркотичните вещества, когато се говори за медицински цели, да остане използването на марихуаната, каза депутатът.
"Те го промениха на първо и на второ четене, което още повече стеснява възможността за употреба на марихуаната за медицински цели", обясни Енчев.

Имаше мнение на Касабов, че предпочитат тази помощ да не се предостави на умиращите, ако има опасност дори едно дете да стане наркоман, допълни той.

 

Цялото интервю вижте във видеото: