България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стефан Софиянски: Имаме нужда от нов политически проект

Бившият кмет разкри пред Bulgaria ON AIR, че обмисля свой в бъдеще

04.04.2016 | 12:47 Редактор: Василия Пейчева
Стефан Софиянски: Имаме нужда от нов политически проект

Управленската среда в момента създава условия за създаване на нов политически проект. Това заяви бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски в "Сутрешния блок" на Bulgaria ON AIR.

По думите му летаргията и скуката в политическото пространство освобождава място за създаването на нов проект от хора, които знаят какво трябва да стане в България, за да заеме доброто си място в ЕС.

"Как да няма нужда от този проект? от 2007 г. сме в ЕС. Не само не догонваме другите страни, ами и изоставаме от тях - значи нещо в управлението куца", обясни Софиянски.

"Изпаднали сме в една управленска безпомощност. Тази политическа среда не е способна да излъчи напред хора, които да изведат България на мястото, което й се полага. Целите трябва да са постепенни - първо трябва да гоним стандартите на Вишеградската четворка", очерта бившият служебен премиер.

Според Софиянски обаче трябва при създаването на нов политически проект да има ясна визия и конкретика какви са целите. Именно липсата на формулировка е причината за недостига на управленски умения и има хаос в управлението без ясна визия на целите.

"Правилната формулировка е: "Българинът да живее днес по-добре от вчера и утре да живее по-добре от днес", обясни Софиянски.

Той разкри и че обмисля свой нов политически проект.

"Работя върху идеологията и търся съмишленици. А проектът ще дойде тогава, когато знаем какво искаме. В момента ограниченият хоризонт на политиците, които управляват България, не й дава път за развитие", заключи Софиянски.

Как да вървим напред

Според Софиянски е необходимо ново териториално деление на България и обособяването на икономическите региони. Трябва да се даде възможност на тези области да излъчат собствено правителство и голяма част от оперативните работи да слязат на ниво региони. Така по думите му ще има възможност за по-голяма икономическа инициатива.

"Тогава вместо един министър-председател да се нагърбва да тегли държавата, ще имаме шест. Сега имаме 28, но без функции", обясни накратко Софиянски.

Президентските избори

Софиянски смята, че е добре да има едно дясно обединение за президентския вот, но то трябва да е предхождано от идеи и стратегии. Той спомена и името на бившия президент Петър Стоянов за евентуална кандидатура.

"Неслучайно споменах името на Петър Стоянов, без да съм говорил наистина с него. Той показа един много добър мандат, сега е още по-зрял, с много познания и международни позиции", заяви Софиянски.

На въпрос дали не трябват нови лица и не се връщаме към миналото, бившият служебен премиер обясни:

"В това отминало време България имаше много по-добро развитие, отколкото сега - въведе се валутният борд, постигна се финансова стабилизация, ръстът на доходите беше много по-висок. Това време не беше лошо време", категоричен бе Софиянски.

Поскъпването на билетите

"Има един естествен процес на увеличаване на разходите, особено ако се качва качеството на транспортната услуга. И при мене се е случвало да вдигаме цените на билетите и да има протести. Това за мен е нормален процес", коментира бившият кмет, но допълни, че качването точно в момента не е логично.

"Притеснителното тук е, че това се случва, когато имаме рекордно ниски цени на горивото. От една страна имаме драстично намаление на разходите, а от друга - качваме приходите. Тук се губи логиката", заключи Софиянски.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
office@okcontrol.net
преди 8 години
Има нужда от нова конституция, ново териториално делене, нови хора в политиката и нови затвори, които да поберат днешните управляващи и техните слуги по места. Иначе ще продължават да ни разиграват, като си подават топката едни на други. Днес в ГЕРБ, утре е в БСП, вдругиден отново е в ГЕРБ, а накрая и коалиция ще си направят за още един мандат. Защото ГЕРБ и БСП са двете страни на една и съща монета. Един проект с две регистрации и планове да играят играта на "Тука-има, тука-няма" до безкрай.Намаляват ни еврофондовете, защото парите от там се крадат, а Борисов в отговор обявява, че постигнал 99% усвояемост. Да, вече му вярваме, че успява да открадне 99% от тях!След "Досиетата от Панама", ще има и "Досиетата от Катар и Саудитска Арабия", а там ще лъснат едни милиарди!!!Парите от еврофондовете намаляха, но апетита расте ли расте. Затова започна едно теглене на поразия на държавен дълг. Това е новият бизнес. Тегленето и усвояването на държавен дълг!След всички безобразия, които прави Борисов, от ЕК му казаха, че корупцията в България е чудовищна и не може повече така, а той им отговори, че в България корупция няма и той лично следял за това! Е това, ако не е съвременна версия на "Кин-дза-дза!", не знам какво е!?! Сигнализирай за неуместен коментар