България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Опасни боеприпаси в завода в Горни Лом се съхраняват и днес, твърдят жители на селището

Знае се, че има такава продукция, разказа пред Bulgaria ON AIR дядо Георги

01.04.2016 | 11:49 Редактор: Мария Аладжова
Опасни боеприпаси в завода в Горни Лом се съхраняват и днес, твърдят жители на селището

Въпреки уверенията, че към днешна дата заводът за боеприпаси в Горни Лом е обезопасен, жителите на селището твърдят, че в него все още се съхраняват опасни боеприпаси, които не са обезопасени съгласно предписанията.

"Да се вземат спешни мерки за изнасяне на тази продукция, която е необработена, защото застрашава населението на Горни Лом. Сто на сто се знае, че има такава продукция. То е необработено всичко, което е доставено от някъде си. Няма човек, който да не знае откъде е". Това разказа пред Bulgaria ON AIR дядо Георги, жител на селището и бивш служител в завода за боеприпаси, в който преди почти две години загинаха 15 души след взрив.

"Бях в селището, прибирах си сеното. Като гръмна, вдигна се пушеляка и викам на жената "Айде, добре, че ни подмина", разказва той. По думите му хората в Горни Лом са очаквали, че подобно нещо ще се случи. Заводът бил затварян на няколко пъти заради констатация на подобни рискове, но след това отново отварял врати.

Днес заводът е добре охраняван, навсякъде има видеонаблюдение, въоръжена охрана и дори табела, която предупреждава, че се стреля се без предупреждение. Около площадката дори могат да бъдат намерени гилзи. 

Въпреки това жителите се надяват заводът отново да отвори врати, за да възроди живота в Горни Лом.

Целият разказ на дядо Иван чуйте в репортажа на Методи Владимиров: