4-ма на съд за взрива в Горни Лом

При инцидента в завод "Миджур" на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души

30.03.2016 | 13:37 Редактор: Луиза Божинова
4-ма на съд за взрива в Горни Лом

Четирима души са обвинени за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Собственикът на фирма "Видекс" проф. Валери Митков, експертът по безопасността на труда в завода Палма Иванова, Велина Бахчеванова - служител на Министерство на икономиката и Божидар Василев - бившият шеф на КОС в МВР ще отговарят пред съда, където делото влиза до месец.  

При инцидента на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души. Сред тях беше и синът на собственика на фабриката Валери Митков - Емил. Трима работници пострадаха, а щетите бяха за близо 500 000 млн. лева, припомня Дарик. 

"Сред загиналите са директорът на завода Валери Цокин, Мирослав Чернев и изпълнителният директор на "Видекс" Емил Митков", каза директорът на Националната следствена служба Евгени Диков и посочи, че те са сред виновните. "Няма индикации, че взривът е умишлен. Изключена е версията да е стреляно от самолет или да е противоградна ракета", каза той.

19-те следователи са разпитали 50 свидетели, изготвени са 120 експертизи на ДНК на тленни останки, както и още десетки други експертизи. Взривно-техническата експертиза, която е от около 350 страници и е изготвена от БАН, е най-важна за разследването.

Експертиза е показала, че взривът е станал там, където са били леснозапалимите вещества. Нарушени са били редица разпоредби, в това число още от проектирането на сградата.

"Причината за взрива, така, както е посочена, или както е изведена от експертизата, на първо място не е умишлен взрив. На второ място очевидно случайно възникнало възпламеняване и оттам последващи възпламенявания. Но случайно възникнало възпламеняване в резултат на пълно неспазване на технологичните правила и то не просто неспазване на самите правила при пряко боравене, а въобще неспазване на технологичните правила при цялостната манипулация за всеки от типовете боеприпаси", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му в хода на разследването е било установено, че са били пренебрегнати и нормите, касаещи ограниченията за пределите на съхраняване на количества взривни вещества, както и ограниченията за съвместно съхраняване на различни видове взривни вещества.

Използвани са самоделни дървени чукове за утилизация. Работело се в помещение, в което имало 12 души, вместо в бронирано помещение с един човек.

Мините до гръцко-българската граница стигали със специален конвой, а след влизането им у нас били превозвани с обикновени камиони.