България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радикализацията е страшният бич за Европа!

Промяната за Близкия Изток е светското образование, обясни историкът Емил Джасим пред Bulgaria ON AIR

25.03.2016 | 12:22 Редактор: Анисия Иванова
Радикализацията е страшният бич за Европа!

Радикализацията е истински страшният бич за Европа. Това каза учителят по история Емил Джасим в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Двама директори на училища в Брюксел ми разказаха в началото на годината, че част от техните ученици са заминали за Сирия, други са вече убити там, трети са били върнати от летището при опит да стигнат дотам. Това е едната страна на радикализацията, другата страна е така нареченото крайно дясно. Швеция, Дания, Германия се борят с този проблем от години наред", обясни той.

Още по темата

По думите му единственият начин, за да се преодолеят тези тенденции, е чрез образование и много сериозна работа с подрастващите.

Според блогъра Мария Николова най-големият проблем на България и Европа се нарича гето, защото докато има гета, "ние никога няма да се чувстваме сигурни".

Европа засега излиза предимно с декларации на хартия, които не решават проблема. "Вариантът е или да се радикализираме, и гражданите на Европа да вземат властта в свои ръце, или политиците да покажат реални действия – влизане в гетата, решаване на проблема с мигрантите", обясни Николова.

Джасим допълни, че в риториката на националистите – отказът на държавата да влезе в тези гета, се нарича толерантност.

Според него обаче Европа засега успява да се справи, макар и не по най-добрия начин.

"Тя от много страни е оградена от зони на несигурност. Нито мултикултурализмът е проблемът, нито толерантността, истинската причина за болестта е теологията, която лежи в Близкия Изток", каза историкът.

Той смята, че западните общества нямат сила да поемата отговорността си и да "изпият докрай чашата“. За пример даде оттеглянето на американските войски от Ирак.

"Голяма част от иракчаните не искаха американците да си тръгват, защото знаеха, че техните сили за сигурност не могат да ги защитят, както и стана. И сега на американците ще им се наложи да ги върнат обратно", обясни той.

А за повдигнатия в последните дни дебат свобода или сигурност след атентатите в Брюксел той обясни, че свободата в никакъв случай не може да се ограничава.

"Големият проблем е в това, че Европа не може да промотира адекватно светското образование в Близкия Изток. Тази Европа, която имаме днес, е такава, защото успява да раздели религията от светското управление“, завърши Джасим.