България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Турция – по пътя на авторитаризма!

Свободата на словото в Турция вече е в историята, коментира Мехмед Юмер в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

08.03.2016 | 08:31 Редактор: Мария Аладжова
Турция – по пътя на авторитаризма!

Турция отдавна върви по пътя на авторитаризма, коментира главният редактор на "Заман-България" Мехмед Юмер в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

По думите на Юмер "свободата на словото в Турция е вече в историята", след като съдебно решение в петък разпореди държавен администратор да управлява най-многотиражираният всекидневник "Заман". Вестникът беше обвинен в съпричастие към планиран държавен преврат. 

"След като смачкаха политическата опозиция, следващият етап на правителството беше да се смачкат и опозиционните медии. Ердоган не иска свобода на словото. Прогнозирам, че оттук нататък следващи са опозиционните политически партии", предрече Юмер.

Той увери, че "Заман-България" ще продължи да работи, тъй като не е секция на истанбулското издание и действа съгласно европейските закони.

По думите на Юмер Европейският съюз ще остане страничен наблюдател на процесите в Турция, тъй като е притиснат от бежанската вълна и условията на Ердоган.

По темата се включи и бившият посланик в Албания и в Косово Боби Бобев, с прогнозата, че миграционният поток през Балканите ще достигне своя пик през 2035 година. 

"Вълната ще продължи, ако ЕС продължи да върви след събитията. Ако не се действа превантивно, ще има повече рискове. Европа лекува симптомите, вместо да действа превантивно", коментира Бобев.

Според него "ЕС не чува гласовете на експертите, което е груба грешка"

Бобев отбеляза, че и Балканите, наред със страните от Близкия Изток, се оказаха източник на мигрантска вълна. По думите му само през иминалата година в Германия са постъпили 75 хил. искания за убежище на албански граждани.

Целият разговор - във видеото!