България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Е. Кънев: Общинската политика винаги е била проблем

Държавата не е в състояние да укроти разходите, които прави и отнякъде й трябват постоянно приходи, посочи икономистът

18.01.2016 | 14:45 Редактор: Ирина Георгиева
Е. Кънев: Общинската политика винаги е била проблем

През последните години се наблюдава една изключително разхлабена финансова и фискална политика, която води до по-големи разходи. Това коментира икономистът Евгений Кънев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

"Отчаяните опити да се съкрати първо бюджетът на съдебната система, след това от полицията да се вземат пари. След това започнаха да се търсят други възможности - драстично увеличение на винетките. Това постоянно търсене откъде да се вземат пари показва, че държавата не е в състояние да укроти разходите, които прави и отнякъде й трябват постоянно приходи." - обясни Кънев.

Според икономиста общинската политика винаги е била проблем. Той препоръча част от данъците, които се прибират от държавния бюджет - да остават в общините. 

"Още от началото на прехода имаше много идеи за децентрализация, особено когато се въведе планирането в рамките на ЕС на региони. Идеята беше тези региони да придобият както по-големи права по отношение на управлението, така и по-голяма децентрализация на управлението на републиканския спрямо държавния бюджет. Държавата трябва да поема по-голямата част от извънредните ситуации или ако не стигат парите, планирани в рамките на бюджета на общината или областта. Като цяло, когато няма децентрализация - това означава повече отговорности на държавния бюджет спрямо общините. Сега това ще стане. Не е тайна, че средствата, които остават за общините са крайно недостатъчни, а разликите се компенсират със субсидии от държавния бюджет. Въпросът е, че за всички тези години не се предприеха мерки, за да се повишат тези субсидии или да се даде право на общините да събират част от данъците, които отиват в държавния бюджет." - коментира Кънев.

Не трябва да се стоварва цялата вина върху Централното управление, а има неефективност в харченето на публичните пари в Общините под предлог - обществени поръчки, подчерта Кънев. Според него единственият начин обществените поръчки да бъдат направени както трябва е електронното управление и прекъсването на връзката между възложител и изпълнител.