България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Нейова: Страшно е, че хората не вярват в справедливия процес и искат саморазправа

Агресията от последните дни може да се определи като Синдром на прехода, отбеляза проф. Вихра Миланова

15.01.2016 | 10:48 Редактор: Ирина Георгиева
М. Нейова: Страшно е, че хората не вярват в справедливия процес и искат саморазправа

Хората не очакват и не вярват в справедливия процес и искат саморазправа и линч, което е страшното. Това отбеляза журналистката Милена Нейова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, по повод убийството във Враца. Нейова коментира и това, че преди години баба й Емилия Бузова също е била нападната и бита заради жълти стотинки, месец по-късно е починала в агония от раните си и до ден-днешен няма възмездие за убийството й.

"Случаят във Враца е много по-драстичен, защото става въпрос за едно младо момче, докато баба ми беше доста по-възрастен човек. Това не е оправдание, а искам да кажа, че там трагедията е още по-голяма - видях как бащата плачеше и обясняваше какво е да затвориш очите на сина си - такъв ужас не мога да си представя." - обясни Нейова.

Свидетели сме на страшна агресия и независимо от възрастта не жертвите - тя е факт, добави проф. Вихра Миланова – ръководител на психиатричната клиника към Александровска болница в София и национален консултант по психиатрия.

"Мисля, че това е един Синдром на прехода. Като че ли много неща се струпаха и не само, че се струпаха, а акумулираха. Понеже всичко ни е наред - започнахме да се избиваме и помежду си. Ако направим един преглед на тези 25-години - какво се оказа? В началото изгубихме социалната сигурност, след което финансова несигурност и накрая никакво доверие в институциите. Това също така много разочарова хората и те не виждат никакъв изход." - поясни проф. Миланова.

В България има оскотяване на всякакви нива, смята Нейова и добави, че не вижда рецептата за справяне с това.

Насилието започва още от ранна детска възраст и няма значение дали децата са обект или свидетели на агресия, коментира проф. Миланова. По думите й чуждестранни изследвания показват, че между 17% и 20% от хората са склонни на подобни агресия.

"Като че ли напоследък станахме свидетели към вербалната агресия и тя не ни прави впечатление. Вербалната агресия е немалка част от тази жестокост, която ни заобикаля." - обясни проф. Миланова.