България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Надя Петрова: Все повече деца са затлъстели и обездвижени

Здравословната храна е вкусна и на нормални цени, но е труднодостъпна

18.09.2015 | 10:33 Редактор: Ирина Георгиева
Надя Петрова: Все повече деца са затлъстели и обездвижени

Проблемът при децата не е само затлъстяването, а като цяло влошеното им здравословно състояние. Това коментира експерът по здравословно хранене Надя Петрова в Сутрешния блок на България Он Ер. По думите й все по-често се работи с малчугани, които имат алергии, автоимунни заболявания, хормонални заболявания, дисбаланси и затлъстяване.

"Ситуацията е комплексна. Храненето е един факторите, друг е че децата са обездвижени за разлика от преди. Мръсният въздух, натоварването с тежки метали в околната среда и около нас. Факторите са много, влияят си един на друг, но нещото, което можем да променим и да му повлияем сами са храненето и движението." - посочи Петрова.

Здравословната храна е вкусна и носи удоволствие - това са плодове, зеленчуци, месо, мляко, но тя е труднодостъпна, смята Петрова. По думите й ако човек иска да хапне бързо навън има богат избор на нездравословни храни, а набавянето на нещо здравословно е трудно.

"Не е задължително здравослновната храна да е по-скъпа. Например салата и плодове са изключително здравословни. Един банан не е по-скъп от една вафла. По-добре е дете да има достъп до плодове и зеленчуци, а не до пакетирани храни."

Чуйте: