България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първият българин с две изкуствени сърца: Донорството у нас не е развито

Правят се 1-2 трансплантации годишно при 30 чакащи, уточни Мартин Кожуклиев

18.06.2024 | 12:16 Редактор: Толя Стоянова

Мартин Кожуклиев е първият българин с две изкуствени сърца. На 20 юни трябва да замине за Париж, за да се оперира. Билетите са осигурени от националния превозвач Bulgaria Air.

"Това са две устройства, които помагат на сърцето да изпомпва достатъчно кръв към органите. Устройствата, които са имплантирани в мен, поддържат живота ми, докато се намери донор за мен. Има ситуации, в които тези устройства остават до живот, в моя случай се чака за донор. Донорството в България не е развито. Още докато се възстановявах в болница "Св. Екатерина", започнах да проучвам какви са възможностите в България и в чужбина. В България се правят 1-2 трансплантации годишно при 30 чакащи за сърце. Потърсих възможности за болници в чужбина. За да се получи орган, особено сърце, трябва някой да умре. Повечето страни в Европа не са склонни да правят такива операции на чужденци. Получих отказ от много болници. Освен финансовата страна на въпроса, много голямо значение имат късметът и вярата. Рисковете са много големи", каза Кожуклиев в предаването "България сутрин".

Устройствата в тялото му са последно поколение. Първоначалното предложение на болницата в Париж включва серия от изследвания, които продължават около седмица, след това ще влезе във френския списък на чакащите.

"Не е ясно колко ще бъде престоят, нито колко пари ще ми трябват. Приятелите и колегите ми ме подкрепиха изключително много", каза Кожуклиев пред Bulgaria ON AIR и уточни, че може би е единственият българин, който е успял да получи предложение за операция от друга държава.

По думите му в България по закон всеки е донор, ако не откаже изрично. Оказва се обаче, че има проблем и хората не са склонни да го правят.

Гледайте целия разговор във видеото.